Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Digitális Nappali

2009.06.17. 16:05 Dewla

Több posztban megígértem már, de mindig halogattam a téma megírását. Jöjjön akkor az elkészült és immár teljesen birtokba vett ház digitális szórakoztató elektronikai rendszerének az ismertetése, avagy a nagy nappali bejegyzés!

Nem minden előzmény nélküli ez a post, sokat merengtem a különböző lehetséges megoldásokon. Aki kíváncsi itt vannak a témában a korábbi bejegyzések:

Digitális nappali tervezés, Média Center I és II. rész, Macbook Pro mint Média Center.

Régóta foglalkoztat tehát a téma és már a korábban is írtam, hogy megadatott az a nem mindennapi lehetőség, hogy egy újonnan épülő házban alakíthattam ki a szórakoztató elektronikai rendszert. Ilyenkor sok mindenre van lehetőség, sok minden be lehet építeni. Az itt látott megoldások közül van olyan amit egy már megépült lakás/ház esetén nem, vagy csak nagyon nehezen megvalósítható. Ebből a szempontból tehát könnyű dolgom volt. Ellenben a felelősség is nagy, mert az építkezéskor kellett a lehető legtöbb mindenre gondolni, mert később aztán már egy csomó mindent nem lehet korrigálni. A kivitelezést végző szakemberek szinte bármit megcsináltak amit mondtam nekik, de helyettem nem gondolkodtak.

Nálunk digitális szórakoztató részleg központja. Szakítottam azzal a koncepcióval, hogy az embernek van egy asztala ahol a gépe van, meg a lakás másik felében pl. egy tv sarok. A nappali a központ, innen a nagy képernyőn lehet bármit csinánli. TV-zni, játszani, zenét hallgatni, de akár internetezni is. Menjünk időrendben, lássuk hogy is nézett ki a nappali amikor még csak a falak álltak:

Látható, hogy a rendszer alapjait már az alap villanyszereléskor pontosan ismerni kellett. Bal alul látható a sok konnektor, oda fut össze minden, lehet látni a falba épített csövet, ami a tv-hez vezet. A hangfalak pontos típusát itt már tudni kellett, mert a hangfalkábeleket a falban oda kellett vezetni. Elég furcsa helyzet volt, hogy a házon még mindenhol tégla, még több, mint háromnegyed év a költözésig, de nekem el kellett mennem egy hifi boltba és megvenni a hangfal kábeleket (ahol szintén jó ha tudja az ember, hogy milyen hangfalhoz veszi). A hátsó hangfalakhoz az aljzatbetonban futnak a kábelek. A surround hangfalakhoz egy olcsóbb fajta kábelt választottam, míg a center és a front hangfalakhoz egy drágább, nagyobb tisztaságút. Ugyan így tudni kellett, hogy pontosan hol és hány darab ethernet csatlakozó legyen, hova fussanak össze. Amikor ez a kép készült, már több, mint 700 méter CAT6-os kábel tűnt el a falakban és az aljzatban. Lássuk a következő fázist:

Itt már megépült a kandalló, festés és parketta kész, bal alul látható, hogy már fenn vannak a konnektorok is. A TV pontos méreteit és súlyát, valamint a készülő bútor valamennyi elemét ismerni kellett. Ezen a részen négy különböző "szakmát" kellett összehangolni azzal, hogy mit is szeretnék (belső építész, asztalos, kandallós, villanyszerelő). Lássuk akkor a végeredményt:

Gondolom sokakban felmerül a kérdés, hogy hogy jön össze a TV a kandallóval, nem árt e neki, stb. Ez a kivitelezésnél komoly problémákat okozott, sok tervezést és átgondolást igényelt. A kandalló kivitelezését a Kondorosi Kandalló végezte, akiket mindenkinek csak ajánlani tudok. A lényeg, hogy a tűztérből hő csak előre távozik az üvegen keresztül, valamint a kéménybe menő csőből. Ez a cső felmelegíti a kandalló fölötti ytongból készült test belsejét és a meleg levegő távozi a képen is látható oldalsó szellőző rácsokon. Az ytong jól hőszigetel, ezért a külseje sosem lesz 30-35 foknál melegebb, nyugodtan rá lehet akasztani tehát a tv-t. Ennyit általánosságban a tervezésről és a kivitelezésről, ha valakinek kérdése van azt kommentben nyugodtan tegye fel. Jöjjenek most a rendszer elemei, azaz a kütyük.

 

Kezdjük rögtön a TV-vel. A készülék egy 132 cm-es full HD-s Samsung LCD, típusa 52A759-es. Mivel a központi kijelző fontos eleme az egész rendszernek, mindenképp egy nagyobb méretű kijelzőt szerettem volna. A különböző fórumok áttanulmányozása után, én arra az álláspontra jutottam, hogy plazmából csak csúcskategóriásat (Pioneer Kuro) érdemes venni, különben játékra és monitornak jobb az LCD. A Kuro-k számomra irreálisan drágák voltak, ráadásul a jobb LCD-k kontrasztja már baromi jó. A feketék még sötétben is élvezhetőek, csak egész enyhe háttérvilágítást lehet látni (80.000:1 ennek a készüléknek a dinamikus kontrasztja amiről persze tudjuk, hogy önmagában semmit nem jelent). A LED-es LCD-k még jobb kontrasztot tudnak, de a felár számomra nem volt elfogadható. Nagyon sok pénzért kaptam volna minimális többletet, vagy ugyan ennyiért kisebb méretet. A készülékkel nagyon elégedett vagyok, élmény rajta szinte minden, egyedül az analóg tv minősége gyatra, de ebben a méretben az SD adásoktól eleve nem várhatunk sokat.

Lássuk a hifi állványt, ami egyébként kerekes, így szerelés esetén kihúzható:

Kezdjük fentről és haladjunk balról jobbra. Első a Harman/Kardon AVR255-ös mindenes erősítő. Már írtam róla, remek darab. Minden eszközből a kép és a hang is ide van bekötve és innen megy egy darab HDMI kábel a tv-be. Az AVR255-ös felskálázza a képet (ha kell) 1080p-ig és így küldi a tv-nek tovább. Kénytelen voltam a legfelső polcra tenni, mivel annyira melegszik, hogy máshol nem viselte volna el a saját maga által termelt hőséget.

A következő eszköz az általam annyira szeretett Macbook Pro számítógép ami egyben a digitális média lejátszó eszköz szerepét is ellátja. Az esetek nagy többségében a képen látható módon van elhelyezve, fedéllel lecsukva a képe a TV-n, a hang pedig optikai kábelen megy az erősítőbe.

Jön a konzol szekció. Xbox360, Nintendo Wii rajta DS, és egy ősrégi (talán 8 éves) PS2, rajta PSP. Azért vannak a hordozható konzolok is itt, mert a töltőjük arra a polcra van vezetve. Jobban szeretem így, mint ha az ágy mellett lenne az iPhone töltő mellett még két kábel. Az Xbox360-ról a kép és a hang is egyetlen HDMI kábelen megy az erősítőbe. A Wii és a PS2 esetében egyaránt komponens kábeleken megy a kép az erősítőbe, így kihasználva az ezekből a konzolokból előcsalható legjobb képminőséget. Jelenleg legtöbbet az X360-at és a DS-t nyúzom, ezekre vannak most a legjobb játékok. Ha majd jön az új Zelda, vagy Mario akkor gondolom a Wii is nagyobb szerephez jut majd. PS2-n pedig be kéne végre fejeznem az Okami-t, meg a Persona 3-4 sorozat is vár rám, de nem hiszem hogy egyhamar lesz rá időm.

Legalul található az Antenna Digital a beltéri egysége (alap csomag!), mivel falun nincs kábel és egy sima mezei DVD lejátszó, amit alig használunk valamire.

Térjünk vissza egy fotó erejéig a felső szintre, és akkor láthatóvá válik a setup gyenge pontja:

Közelről láthatjuk a Macbook Pro-t az erősítő mellett. Számoljuk össze a csatlakozásokat. 1. mini toslink-toslink optikai hang, 2. MagSafe töltő, 3. DVI-HDMI a képnek, 4. Gigabit ethernet, 5. Mx Revolution egér vevője. Ha ki akarok mondjuk ülni a teraszra netezni, akkor ki kell húznom mind az öt kábelt, illetve ha vissza akarok ülni nézni egy sorozatot akkor pedig vissza kell dugdosnom őket. Ez nem igazán elegáns megoldás, egy új Mac Mini pont jól mutatna itt, de nehezen tudok 160.000+ Ft-os beruházást igazolni arra való hivatkozással, hogy naponta 2x nem tudok 5 kábelt ki és bedugni. Erre egyébként készültem hogy így lesz, ha egy eszköz egyszerre a média center és a saját személyes számítógépem akkor ezt nem nagyon lehet megúszni. Nem nagyon zavaró egyébként már megszoktam és kb. 3 másodperc alatt dugok mindent a helyére, de azért az igazsághoz hozzá tartozik, hogy itt kellett kötni kompromisszumot.

A kerekes hifi állvány azért is jó megoldás, mert a kábelek nagy többsége mögötte van és nem látszik. Egy ilyen viszonylag sok eszközből álló rendszer esetén már komoly kábelköteg alakul ki a sok kép, hang, és táp kábelből. Egész pontosan így néz ki most az állvány mögötti rész:

 

 

 

 
 

A második képen a konnektorok a bejövő hangfal kábelek láthatók. A baloldali fehér doboz egy Airport Express, ami a nappali szintjét látja el Wi-Fi-vel, valamint az erősítővel is össze van kötve így lehetőség van arra, hogy laptopról vezeték nélkül kerüljön továbbításra a zene az erősítőbe (airtunes, írtam róla). Nagyon kedvelem ezt a felépítést, a nappaliban szinte alig látszik kábel, mégis egy halom eszköz van rendszerbe kötve.

Mielőtt a pincébe látogatnánk ("hálózati központ"), essen szó a hangfalakról. A rendszer helye a nappali, nem egy zene vagy játékszoba, ezért mindenképp olyan hangfalak kellettek, amelyek jó minőségűek, nem foglalnak sok helyet, és szépek is. A választás a KEF KHT3005-ös rendszerre esett, amely öt darab szatelit hangfalból és egy mélynyomóból áll. Építésénél számos a high-end megoldást vetettek be. Hangja rendkívül precíz, a mélyek brutálisak, középről hiányzik egy pici, de ha az erősítőn jól lőjük be a crossover frequency-t (azt a frekvenciát amely fölött a hangfalakra, és amely alatt a mélynyomóra küldi a hangot) akkor ez alig észrevehető. Egyetlen "hátránya" a hangfalaknak, hogy barmi érzékeny a jó minőségű hangforrásra. Egy sima sztereó divx esetében semmi különlegeset nem várhatunk tőle. Azt nem javítja fel ami nincs ott. Viszont mondjuk egy DTS-es Blu-Ray rip esetében hirtelen szárnyakat kap és nem várt moziszerű dinamikát és részleteket varázsol körénk. Ugyan ez a helyzet a silány MP3-ak és zenei CD-k esetében. Maguk a hangfalak a tengeren túlról származnak, és az Appleblogon is hirdető Digitalbridge segített abban, hogy eljussanak hozzám. Azért kellett kintről hozni, mert idehaza még mindig nem kapható a javított Special Edition, én meg a fejembe vettem, hogy márpedig nekem az kell. Innen is köszönjük nekik a kiváló szolgáltatást és segítő készséget.

Vonuljunk tehát le a pincébe, ahol a kazán és gépészeti helységben fut össze a 700 méternyi ethernet kábel.

Ránézésre ez egy picit amatőr megoldás, sokkal több pénzből lehetne ide egy komoly rack-szekrényt venni, gigabites patch panellal, 20 portos gigabites switch-el. Ez belekerülne kb. 200.000 forintba és pont ugyan ezt tudná, csak jobban nézne ki. Majd egyszer talán. Haladjunk logikai sorrendben, hogy mit láthatunk a képen. Bal szélen fölül van a Rubicom nevű szolgáltatónak a kábelmodeme. A lokális monopóliummal rendelkező szolgáltató versenytárs hiányában kb. 2 évvel él a múltban (4 megabit 8 ezer forint), de nincs választás. Innen megy az internet egy teljesen alap Linksys routerbe, ami a középen látható fekete lapos. A router össze van kötve a bal oldali oszlopban alul található 8 portos szintén Linksys gigabites switch-el. Ily módon a switchbe dugott eszközökhöz is eljut a világháló. Az már csak bónusz, hogy router a pincében is ad Wi-Fi-t. Egyenlőre pont elég ez a 8 portos switch. Vezetékes hálózatot csak házban található wifi routere, az xbox360, a Macbook Pro, és a képen jobb oldalt látható Synology DS407e NAS használ. A házban található huszon valahány nem használt ethernet port végei az asztal alatt vannak szépen összetekerve, egy vég kell rájuk és bármikor bevethetőek. 

Már említettem a bal szélen látható Synology NAS-t. Négy lemezes, akár 6 TB kapacitással is megtölthetjük (Raid5-ben 4,5 TB). Itt tároljuk a filmeket sorozatokat, zenéket, más szóval a média tartalmakat. Az eszköz sarokpontját képezi a rendszernek. Folyamatosan fut rajta egy torrent kliens, így mennek a letöltések akkor is, ha egyetlen számítógép nincs épp a házban. Kívülről is el lehet érni, el lehet indítani letöltéseket. Előfordult, hogy épp Németországban voltam, Eszter szólt, hogy megnézné a Dr. Who második évadát, én kintről elindítottam a letöltés, mire hazaért ott várta. Szóval nagyon jó szolgálatot tesz és egyenlőre megbízhatóan működik az eszköz. Gigabites hálózaton keresztül a NAS-ról gond nélkül megy a Full HD-s filmek lejátszása. 

Végül ugorjunk ismét vissza a nappaliba, és vegyük szemügyre minden nappalik rémét, a távirányító rengeteget:

Balról jobbra: erősítő, tv, redőny, antenna digital beltéri, Apple Remote és X360. Az alsó traktuson található az Apple Bluetooth billentyűzet és az MX Revolution egér. Van ismerősöm aki azt mondta, hülyét kapna ha a nappalijában egér és billentyűzet lenne, de engem nem zavar. Főleg az Apple wireless keyboardot veszem szívesen az ölembe. Az MX Revolution egér már viszonylag régi darab, még PC-s koromból származik, de nagyon szeretem, bár egy BT-s Apple egér jobban nézne ki, de azoknak ismerjük a minőségét, inkább dugdosom a vevőt a Mac-be. Mivel a billentyűzet mindig kéznél van, az Apple Remote-ot egyre kevesebbet használjuk. 

A puff teteje leemelhető, ott vannak a Wii és a PS2 irányítói, a Lips mikrofonok, a Guitar Hero gitár és az X360 másik kontrollere, valamint van egy Gamecube irányító is a Wii-s retro játékok miatt.

Picit féltem attól, hogy nincs egy asztalom, egy gépnyomó zúg ahova behúzódhatok gépet nyomni, csavarokkal, szerte szét heverő merevlemezekkel, de valahogy abszolút nem hiányzik. Amióta feladtam a PC-n való játékot egyáltalán nincs szükségem ilyesmire. Csak felkapom a laptopot, beülök egy fotelbe, vagy kiviszem a teraszra.

Ez tehát "a rendszer". Megérte annyit agyaltalni mindenen még a tervezés, majd a kivitelezés fázisában. A szomszédunk most vett egy 15 méteres HDMI kábelt, hogy a gépéből a tv-hez vigye a képet, ami a szoba közepén megy keresztül. Ezeket a kényszereket sikerült remélem elkerülni. Egy ideig talán a jövőbeni igényeket is ki fogja majd tudni szolgálni a rendszer. Lehetett volna sokkal bonyolultabb intelligens házat is építeni, ahová ha belépek megmondja hány új e-mailem van. Erre nekem semmilyen igényem nincsen, pont megfelel ha kézzel kapcsolom fel a villanyt, és a redőnynek sem kell magától leereszkedni ha bekapcsolom a tv-t és még süt a nap. Tehát ház különböző funkcióinak az automatizálása abszolút hidegen hagy, semmi ilyesmi nem lett beépítve, ezt nem is tartom egyébként nagyon nagy dolognak (kivéve ha az ember saját maga fejleszti az egészet, szoftverestül, mindenestül). Az "intelligens ház" kifejezés is csak arra való szerintem, hogy bizonyos emberek pénztárcája nagyon megnyíljon.

Az rendszer felépítését,  a különböző eszközök típusát én találtam ki. Voltak természetesen sokan a segítségemre, barátok, szakemberek, különböző fórumok. A végeredménnyel a magam részéről maximálisan elégedett vagyok. Azt hiszem sikerült olyan rendszert kiépíteni, ami maximálisan kiszolgál minket és a szórakozás kapcsolódó formáit (zenehallgatás, filmnézés, játék, stb) élvezetessé és kényelmessé teszi.

 


9 komment

Címkék: mac hardver psp nintendo gadget wii ds

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr411028690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conellus 2009.06.17. 17:57:29

végre! erre vártam tavaly óta ;-D
már olvasom is.
/swarci voltam még tán emlékszel../

Mefi · http://mefi.be/ 2009.06.18. 10:11:51

Teljesen korrekt, bár én már igyekszem azért az állvány mögött is rendszerezni a dolgokat, mégha csomós is, könnyű legyen felrántani, kivenni, betenni stb. :]

Mefi · http://mefi.be/ 2009.06.18. 10:34:59

Viszont bocsi a dupláért, de látom használsz T-dugót. Nem ajánlom, nekünk egyszer kigyulladt, és akkor mondta több villanyszereléssel foglalkozó szakember, hogy kb. életveszélyes.

Dewla · http://konnektor.org 2009.06.18. 10:46:18

Igen, nekem talán ott az állvány mögött fogyott el a rendszerezési lelkesedés. Ritkán nyúlok be, és amit nem látok, nem létezik :)

Köszi a figyelmeztetést, ha hazamentem kiiktatom :)

Aurus · http://aurus.freeblog.hu/ 2009.06.19. 00:04:35

Jézus Úristen. Minden elismerésem, ez valami zseniális megoldás.

dohosa 2009.06.21. 13:04:26

Jó a poszt. Kb. egy éve mondogatom azuramnak, hogy kellene nálunk is otthonra ilyesmi (erősítő, tárhely, médiacenter...stb).Megvalósítás várat magára, de sok ötletet veszek majd át Tőled. Még amit szeretnék, hogy a kertben is legyen 2 hangfal és át lehessen oda kapcsolni a zenét.

Jofkov · http://www.digitalbridge.hu 2009.06.21. 20:14:28

Gratulálok Dewla!

Szép post és máskor is szivesen segitek,ha kell valami a tengerentúlról.

aesopus · http://blog.hu 2009.06.29. 21:56:47

korrekt set

hidd, el a mac mini-nek van létjogosultsága. egy kicsit én is sajnáltam rá a pénzt, pedig igencsak ár alatt vettem. viszont az, hogy a miniről megy a film, vagy a gyereknek mese és közben dolgozom, vagy netezem a mbp-n az igencsak kárpótló érzés. pontosabban természetenek hat és nincs hiányérzetem
süti beállítások módosítása