Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Ekagrata

2010.04.28. 10:38 Dewla

Sok különböző nyomtatott és online forrásból hat rám a figyelem koncentráció godolatköre. Ennek az a lényege, hogy megpróbáljuk minél inkább úgy élni az életünket, hogy bármi amivel épp foglalkozunk csak azt csináljuk és csak arra figyeljünk. Ha eszünk akkor együnk, ha dolgozunk, dolgozzunk, ha TV-t nézünk, nézzünk TV-t. Ez elsőre nagyon egyszerűen és banálisan hangzik, pedig egyáltalán nem az. A mostani felgyorsult világban ahol ömlenek ránk az ingerek és az információk nem tudunk befelé figyelni, szemlélődni. Elég ha annyit mondok, háttér tévézés, háttér zene, reggeli közben újság olvasás, futás közbeni zenehallgatás és sorolhatnám a példákat. Ezekre azért van szükségünk, mert az agyunk nehezen tud mit kezdeni a nem lefoglalt kapacitásaival, azonnal próbál keresni valamit ami lefoglalja. Félünk saját magunkkal egyedül maradni, ezért amint ennek a veszélye áll fennt, azonnal keresniünk valami pótcselekvést (akár a WC-n való újságolvasást, cigizést, vagy a nassolást is hozhatnám példaként). Ezek a pót vagy kiegészítő cselekvések legtöbbször olyan helyzetben jönnek elő, ahol nem tudunk önmagunkkal egyedül maradni. Ennek több oka is lehet. Előfordulhat, hogy már hozzászoktunk ahhoz, hogy folyamatosan történik valami, folyamatosan van egy inger szint és ha ez alá sűllyedünk akkor kényelmetlenül érezzük magunkat, nem tudunk a nagy csönddel mit kezdeni. Lehet azért, mert megoldatlan problémák és konfliktusok vannak az életünkben (démonaink vannak, ha úgy tetszik) és nem akarunk egyedül maradni és szembe nézni velük. A figyelem koncentráció gyakorlása éppen a fenti dolgok miatt nehéz és rengeteg gyakorlást és erőfeszítést igényel. Sajnos eljutottunk odáig, hogy kiülni a teraszra egy bögre teával és nem csinánli semmit komoly kihívás a legtöbb embernek. Pedig ha így teszünk, és csak a pillanatra és befelé és a pillanatra figyelünk, talán észreveszünk egy madarat amint elkap egy bogarat és viszi a fészkébe, észre vesszük milyen finom a tavasz illata, és milyen szép színek vannak a kertben és milyen nyugodt minden. Egyszóval megéljük a pillanatot a maga teljességében. És ez a lényege az egésznek, hogy bármit csinálunk azt tegyük fókuszáltaban és tudatosabban. Ezáltal mindent a maga teljességében élünk meg.  Ha ezt csak pici részben sikerül megvalósítanunk, sokkal harmónikusabbnak és boldogabbnak teljesebbnek fogjuk érezni az életünket. Sok helyen felbukkan ez a gondolat, különböző pszichológusoknák (Popper, (RIP :( ) Csíkszentmihályi - Flow) és vallási tanítításokban ahol a szemlélődés és a meditáció fontos szerepet kap (buddhizmus, zen buddhizmus, hinduizmus, stb.), de a minimalizmusnak, mint gondolkodásmódnak is fontos alkóteleme a koncentrált figyelem. Lényegében a meditáció is erről szól, ennek a gyakorlásáról, de ez már túllépi jelen bejegyzés határait.

Szankszritül ekagrata-nak, vagyis egyhegyűségnek hívják. Gyönyörű.

Akit érdekel a téma, annak ajánlom Jon Kabat-Zinn: Bárhová mész ott vagy c. könyvét.


6 komment

Címkék: zen

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr741958541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qsoe 2010.04.28. 14:22:00

Mi különbség van aközt, ha teázás közben a madarat figyeljük, vagy a tv-t? Nem a teát kéne figyelni?

Dewla · http://konnektor.org 2010.04.28. 14:33:11

A példában a cselekvés amire úgy általában figyelsz a teraszon ülés. És közben a szemlélődés közben észreveszel olyan dolgokat amiket egyébként nem. Ha most szőrszálhasogató akarnék lenni mint te, akkor azt mondanám, hogy konkrétan a kortyolás közben nem figyeled a madarat, akkor valóban a teára koncentrálás van. Én a teraszon ülés alatt valamiféle tevékeny semmittevést értettem, nem ornitológiai megfigyelés közbeni japán csa-no-ju teaszertartást, ami valóban ellenpélda lenne, pont mint a tévé előtti vacsorázás.

rudiking 2010.04.30. 09:45:25

Ebben en a keleti es nyugati kultura kulonbseget latom, pontosabban a kapitalizmus altal meg nem erintett kelet vagy pl. indianok anno es nyugat most...
Minden motivacio es cselekves alapja a jovo vagy a mult nalunk, torekedjel valamire, definiald magad
a multad alapjan, ehhez passzol a keresztenyseg bunbanata, es halalod utanra is kiterjesztett nyomasztasa... csak eppen a jelenben elni es boldognak lenni nem szempont, meg az sem, hogy szetganyoljuk a kornyezetunket, a tobbi embert es termeszetet is beleertve.. de nezzuk a jo oldalat, van blog es komment:)

2010.05.02. 12:06:41

és hogy jön mindehhez az ipad, amivel "reggeli közben / ágyból is tudok olvasgatni", meg "wc-n netezni"? ;)

Dewla · http://konnektor.org 2010.05.03. 09:15:42

A fent leiírt szemlélet nem kizárólagos. Ez nem arról szól, hogy legyen annak lelkiismeret furdalása ki a wc-n olvas, hogy miért nem "éli meg a pillanatot". Ráadásul nem csak úgy van értelme, hogy innentől mindent csak és kizárólag egyhegyűen kell csinálni, különben megette a fene, és elnyel a rohanó világunk posványa valamint boldogtalanul fogunk meghalni. Mindenki találja meg magának azokat a pillanatokat amiket elmulasztott, amiket jobban át tud élni, amiért érdemes leállni, ami közben nem érdemes pótcselekvéseket végezni.

Egyébként az iPad pont jól illeszkedik abból a szempontból, hogy nincsenek egyszerre nyitva öt ablak twitter+ipod+facebook+szövegszerkesztő+böngésző, hanem arra az egyre fókuszál amit épp csinálsz és azt baromi jól tudja.

Szerintem az iPad nem ellentétesebb ezzel a filozófiával mint mondjuk egy újság (azt is lehet reggeli közben, ágyban, wc-n). :)

2010.05.03. 23:41:21

@Dewla: megmagyaráztad. :)

(egyébként újságot sem szeretek olvasni reggeli közben. se a wc-n. ágyban sem. buzi-e vagyok? :))
süti beállítások módosítása