Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

HP vs. Apple avagy EliteBook a Macbook Pro ellen

2009.03.27. 13:15 Dewla

 Hasonlítsuk össze a HP jelenlegi csúcskategóriás notebookját az Apple hasonló kategóriájú gépével. Az összehasonlításban megpróbálom kerülni a Windows vs. OS X összevetést és inkább a hardverre koncentrálni.

A tesztalanyok:

  • HP Elitebook 8530W, 4GB DDR2, 2.53 Ghz Core2Duo (T9400), Quadro FX N770M, 15.4'' kijelző (1680x1050)
  • Macbook Pro (non-unibody) 4GB DDR2, 2.4 Ghz Core2Duo (T8300), Geforce 8600M GT, 15.4'' kijelző (1440x900)

Látható, hogy a hardverben nincs túl sok különbség, a HP-ben egy picit újabb proci, erősebb videó kártya van, de mindehez nagyobb kijelző felbontás társul. Elmondható tehát, hogy a HP tisztán a számokat nézve erősebb gép, persze azt is hozzá kell tenni, hogy az ellenfél MBP az előző generációs modell.

Árban nincs nagy eltérés a két modell felszereltségtől függően 500.000 forint fölött van picivel, illetve a MBP annak idején a kedvező dollár árfolyam miatt jóval olcsóbb volt.

Külső

A képeken szemmel látható, mennyivel kisebb és könnyedebb és  jelenség az Apple gépe, ami súlyban is jelentkezik, 35 dekával könnyebb az Apple gépe, ami már érezhető különbség. Bár a HP is igyekezett prémium anyagokat használni a felső kategóriás gépen érezni, hogy nem sikerült mindenhol hozni a színvonalat. A HP gépen a csuklótámasz, valamint a kijelző másik oldala teljesen alumínium, míg a MBP háza lényegében teljesen fémből készült ami jóval magasabb minőségi érzetet kelt.

A full alu design egy jóval egységesebb letisztultabb és átgondoltabb megjelenést biztosít az Apple gépnek, míg a HP-n a fekete és az alu színek váltakozása, valamint a sok műanyag rész ront az összhatáson. Összességében nem meglepő az, hogy külső design-ban az Apple a nyerő. Tudjuk jól, hogy ez a cupertinóiaknak nagyon erős oldaluk. Ráadásul az újabb szériával még tovább javították a MBP megjelenését. A lentebb található második képnél le sem lehetne tagadni, hogy hatott a HP-re az Apple design.

Csatlakozók:

HP: 4xUSB, 1xVGA, 1xHDMI, 1xeSata, 1xFireWre, 1xSD, 1xExpressCard, 1xGigabit Lan, 1xModem

MBP: 2xUSB, 1xDVI, 2xFireWire (400+800), 1xExpressCard, 1xGigabit Lan

Látható, hogy a csatlakozó háborút kiütéssel nyeri a HP. Bár ma már a modem csatlakozást feleslegesnek tartom, örülnék ha a MBP-n is több USB, valamint kártyaolvasó is helyet kapott volna.

Extrák:

EliteBook: ujjlenyomat olvasó, érintésérzékeny vezérlő gombok, olvasó LED, webkamera, bluetooth, wifi (a/b/g/n), dual layer dvd-rw

MBP: Magsafe töltő, multi-touch trackpad, megvilágított billentyűzet, webkamera, bluetooth, wifi (a/b/g/n), dual layer slot-in dvd-rw, apple remote

Az extrák terén már nem egyértelmű a helyzet. Az ujjlenyomat olvasó egy jópofa dolog ha sokan használják a gépet, de nem tartom különösen fontos dolognak. Az érintésérzékeny wifi ki-be és hangerő gombok csak felesleges cicsa, meg lehet nézni az Apple megoldását, ahol a soha nem használt F-gombok töltik be ezt a funkciót. Ha pedig egy hónapban egyszer mégis kell valamiért F1-et nyomni, akkor azt az Fn billentyűvel megtehetjük. A HP megoldása azért sokkal elegánsabb a szokásos laptop megoldásoknál, de az Apple féle minimalista és nagyon funkcionális megoldást nem éri el. A webkamera-bluetoot-wifi-dvd-rw-ről nem beszélnék ezek alap dolgok egy ilyen kategóriájú gépnél. Azért azt megjegyezném, hogy mennyivel jobb egy notebook esetében a slot-in-es  dvd megoldás amikor szépen beszívja lemezt és a billentyűzet egy gombjára kiadja. A legtöbb laptopon a mai napig kiköpi a laptop a tálcát, be kell pattintani a lemezt és visszatolni az egészet. Pont úgy, mint az 1X-es Mitsumi CD olvasóm (ESCOM-ba vettem 25 ezerért!), amin a 7th Guest-et játszottam kb. 15 évvel ezelőtt. Nem értem miért nem lépünk már túl ezen.

A HP laptop tetején egy gombot megnyomva kipattan a képernyő tetején egy kis lap és előtűnik egy LED ami a billentyűzet felső részét világítja. Ez gondolom azért van, hogy vak sötétben is legyen valami fény, de persze vak sötétben alig érzékelni a LED hatását, mert maga a képernyő ad egy csomó fényt. Ehhez képest az Apple alulról világított billentyűzete űrtechnikának tűnik. Persze nem az, és egyre több nem Apple notebookon is kezd feltűnni ez a technológia ami örömteli, mert nagyon jó dolog.

A HP gép töltője lényegében egy fekete féltégla, a végén egy hengeres fém csatlakozóval. Ehhez képest az Apple gép filigrán fehér doboza (ami moduláris, tehát lehet a dobozra hosszabbítót rakni, vagy konnektor villát) és a mágneses csatlakozó sokkal kulturáltabb megoldás. Egyrészt kényelmesebb, másrészt védi a gépet attól, hogy lerántsák az asztalról. Ennek megfelelően gondolom drágább is egy Apple töltő, de szerintem egy 500.000 Ft-os gépnél az, hogy a plusz töltő 28 vagy 19 ezer forint nem meghatározó.

És elérkeztünk a touchpadhez. Hát, itt szavakkal nehéz leírni az Apple fölényét. elég annyit mondani, hogy ha az Apple gépet használom nem jut eszembe egeret bedugni, a HP esetében a touchpad egy szükség megoldás amivel végülis lehet boldogulni ha nincs egér a közelben. De tényleg, csak nézzük meg a képet lent. Ráadásul egy milyen mutató-pöcköt is kapott a HP gépe ami a billentyűk között foglal helyet. Nem tudom ki használ ilyet de gyanítom senki. Viszont ehhez kis kellenek gombok amik a touchpad fölé kerültek. Így a touchpad alatt van három gomb, fölötte három gomb. Az Appe gépen a touchpad alatt van egyetlen nagy gomb. Minimalista és jobban használható megoldás. Az Apple touchpad-je sokkal érzékenyebb, és a multi-touch miatt klasszisokkal jobban használhatóbb és a területe és vagy kétszer akkora, de erről már írtam korábban. Reménykedtem, hogy a HP összeszedi magát a touchpad fronton, de alig javult valamit egy 3 évvel ezelőtti géphez képest. A touchpad oldala kapott gördítő sávot, de mivel a touchpad túl pici (legalábbis Apple-höz képest) ezért tovább csökkenti a hasznos területet. Ráadásul ha használni akarjuk akkor fel kell emelni a mutató ujjunkat és rárakni a középső ujjunkat, görgetni majd vissza. Működik, de nem természetes, mint az Apple féle két ujjas görgetés. És a új gépeken az Apple még tovább növelte a touch pad felületét, illetve további multi-touch funkciókat adott a gépnek, mert tudja, hogy ez az irány. Várom már, hogy a többi gyártó mikor ébred már rá erre. Persze gondolom nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a multi-touch technológiát gondolom kőkemény szabadalom védi...

Összegzés

A végső következtetésem az, hogy az Apple gépe a mindennapokban sokkal jobban és kényelmesebben használható, főleg ha hozzá vesszük az OS X nyilvánvaló előnyeit a Vista-hoz képest (Csak egy példa: A Vista nem tud egy nyamvadt PDF-et megnyitni miután feltelepült, és az Adobe programja jelenleg 41 megabyte). Hozzám sokkal közelebb áll az Apple minimalista letisztult vonalvezetése, bár a HP sem mondható csili-vili agyon ledezett gépnek, de a képeken azért látszik a különbség. A HP gép rámutat arra, hogy az Apple gépe messze nem tökéletes. Itt elsősorban a csatlakozók terén mutatott fölényére gondolok. Nagyon jó lenne több USB, és egy kártyaolvasónak is tudnék örülni, ami még a legújabb Apple gépeken sincs. A HDMI is ismeretlennek tűnik az Apple berkeiben, helyette feltaláltak egy új mini-display port csatlakozót. Ha újra döntenem kéne, akkor ismét inkább a Magsafe töltő és a multi-touch touchpad, és a világítós billentyű előnyeti választanám, mert ezeket nap mint nap használom, és a mindennapi használatot teszik élvezetessé, míg a kártyaolvasó és a 3. 4. USB hiányát mondjuk két havonta egyszer érzem problémásnak. Számomra tehát pusztán a vas alapján is szimpatikusabb a Macbook Pro. Az OS X pedig végképp eldönti a kérdést, hogy számomra melyik a jobb gép a kettő közül.

 


9 komment

Címkék: mac gadget geekdom

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr51028770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hamvas balint 2009.03.27. 17:08:11

a regi ceges hp notebookomon is volt ez az erintogombos hang es wifi vezerles, mondtam is, mekkora kiralysag - volt kb. 2 honapig, utana meghalt.

2009.03.30. 17:35:14

a pöcökegér (pointstick, csikló, kinek hogy tetszik) a világ legjobb dolga, évek óta semmi mást nem használok. persze thinkpaden, nem hp-n. hp-n is használtam egyszer, hiba volt, soha többet nem veszek mást, csak thinkpadet.

hpeter 2009.04.03. 02:24:37

Azért, azt nem mondható hogy nem vagy elfogult. ;-)

Én Thinkpad párti vagyok, bár az új modelleket csak akkor ismerem, ha 4-5 év után "illene" már valami újat venni.
Az aktuálissal most már 4 éve vagyunk együtt, de még eszembe nem jut, hogy újat kéne venni. Atomstabil, megbízható, elnyűhetetlen pedig napi 10-16 órákat megy... hurcolom, hozom - viszem... Karácsonyra egy új tápot kapott, ezen kívül egyszer se volt semmi baja, sose hagyott cserben. Újra telepítve nem volt, ennek ellenére sose fagy, pedig ezen is Windows van. Hónapokig van, hogy nincs újra indítva csak hibernálva mégse omlik össze.
Hibernációból, ami nulla energiát fogyaszt, pillanatok alatt üzemkész állapotba hozza magát.
Sose tartottam a HP masináját említésre méltónak, olyan középszerű... egy csúcs Thinkpad összehasonlítás már érdekesebb lett volna...

Remélem a MAC legalább olyan stabilan működik, mint amilyen szép. :) Mert tényleg gyönyörű...

hpeter 2009.04.03. 02:37:03

@Parci: Erről van szó. Nem kéne más notebook, csak ThinkPad. Pl. a fenti HP konfigurációt nem biztos, hogy elcserélném a mostani 4 éves gépemmel, ha dolgozni is kéne rajt, nem csak túladni...

Dewla · http://konnektor.org 2009.04.03. 11:01:36

Valahogy amióta az IBM Lenovo nekem megromlott a bizalmam a gépben, lehet alaptalanul. A fenti égp Lenovo megfelelője a Thinkpad T500, kb. egy 100-assal drágábban, felét tudó videókártyával (Quadron N770 vs. radeon HD3650). Bár ez lehet ízlés kérdése, de ugye így néz ki a Thinkpad:

notebook4you.sk/images/T500_13.jpg

Kb. 15 éve így néz ki. Én most nem mennék bele abba, hogy a HP szar mer HP, a Lenovo meg azért jó mert Lenovo, de szerintem efelett a design felett nagyon eljárt már az idő. A HP legalább próbált valamint javítani, esetlenül bár de lehet értékelni a próbálkozást.

hpeter, örülök hogy neked ilyen jó tapasztalataid vannak a Windows-al, szerencsések közé tartozol. A Mac atomstabil tényleg, imádom használni. Ha csak tehetem hozom magammal a céghez és inkább azt nyomkodom a céges gép helyett. Egyedül akkor van néha baj, amikor lehatjtott fedéllel tv-n van a képe, kirántok belőle minden kábelt, felkapom és kinyitom. Ilyennkor néha (20-ból 1x) előfordul hogy nem éleszti fel a saját kijelzőjét. Tényleg a Win-es laptopok tudnak ilyen closed-lid módot?

2009.04.07. 14:57:48

nincs baj az új lenovókkal sem sztem. a t500 mondjuk engem kevésbé izgatna, inkább az x300 és a t400. igen, vga-ban és hw-ben elég konzervatívak a thinkpadek, de cserébe nagyon megbízhatóak, masszívak.

a design pedig ízlés kérdése, nekem kifejezetten tetszik a minimalista fekete stílus, és tökre nem bánom, h nem szálltak be az alu-ezüst divatba, meg a fehérbe.

a thinkpad az origo nekem, nem variálják, nem divatolják. az x és a t széria mindig is marha jó, stabil dög volt, talán kivéve a p4-es korszakot, de ki emlékszik már arra :-)

2009.04.07. 14:58:52

(mondom mindezt úgy, hogy egy eltévelyedésem volt egy hp 8510p személyében, ami bár sokkal dizájnosabb volt, de... mivel napi 10 órát dolgozom a vassal sokszor... soha többet!)

hpeter 2009.04.07. 21:36:47

@Dewla:
Nem igazán izgat, hogy milyen erős a video kártyája, mivel munkára (Office + terminál szoftverek), netezésre, levelezésre, film nézésre, Open Tycoonra használom. Nem akarok rajta GTA-zni, mivel nem arra való. Tudja a dual monitort (notebook + monitor) ez az egyedüli elvárásom a videokártyával szemben.

A kinézete, lehet, hogy én vagyok konzervatív, de tetszik, bár az új modellekben lévő széles képernyőtől még idegenkedem. Hiába a Thinkpad volt az utolsó, ami még kapható volt 4:3-mas képernyővel, úgy tudom. És ez nem véletlen, mivel szerintem van egy törzsvásárlói réteg, akik 10-15 éve már csak ezt használják. Ez olyan a Levis farmer, megmutatod a cimkét, hogy ilyent adjanak, még felpróbálni se kell... :)

Ami még nagyon fontos egy notebooknál, a kijelző mellett a billentyűzet, hiszen lényegében azzal vagyunk kapcsolatban. Azaz számomra fontosabb, mint a video kártya vagy a processzor sebesség. A Thinkpadnál talán a kezdetektől fogva elkülönülnek a nyilak, a PgDn-Up,Home...stb gombok. Talán a legjobban hasonlít a normál billentyűzethez és mondanom se kell, nagyon kellemes.

A Windows stabilitásához: A MAC erőssége, a fix hardver, így nem kell sokat variálni a driverekkel. Talán az IBM-nél is tudták anno, és talán ezt a tudást a Lenovonak is átadták (nagyon remélem), hogy milyen alkatrészekből kell egy gépet összerakni. Talán nem csak a Windows érdeme, hogy annyit fagy, hanem sokszor a gyártók nem tudják összepárosítani a megfelelő alkatrészeket. Pl. otthoni asztali, szedett-vedett gépem, katasztrófális...

És nem szabad spórolni az OP rendszer árával, még ha otthoni gépnek megy is... előre telepített op rendszernek nincs párja...

A Vistás korszakot kihagyom, ha lesz majd Windows 7, talán cserélni fogok egy újabb modellre. De még csak 4 éves...
süti beállítások módosítása