Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Multitouch és MultiClutch

2008.11.13. 12:19 Dewla

A régi Macbook Pro utolsó generációjában és a Macbook Air-ben mutatkozott be az Apple multi-touch trackpadje. Foglaljuk tehát össze milyen gesztusokra van lehetőség ma az Apple hordozható gépeivel, és a végén egy hasznos programot ajánlok a Macbook Air és a régi Macbook Pro tulajoknak.

Egy ujjas gesztusok:

  • pointer irányítása: a legalapabb funkció a , az egyik ujjunkkal simogatjuk a touchpadet, amit követ az egér kurzor
  • bal klikk: a tapipadot finoman megbökjük az egyik ujjunkal
  • drag and drop: kétszer egymás után gyorsan a fenti bal klikk gesztust alkalmazzuk, de a második klikket követően nem emeljük fel az ujjunkat. Ha ezt egy file-on tesszük akkor ezt megragadtuk és szabadon vonszolhatjuk bárhova. Az ujjunk felengedésével leejtjük amit megragadtunk

Két ujjas gesztusok:

  • jobb klikk: hasonló a bal klikkhez csak itt most két újjal bökjük finoman a felületet
  • scrollozás: két ujjunkat vízszintesen vagy függőlegesen mozgatva scrollozhatunk  le-fel illetve jobbra balra bármilyen ablakban (finder, vagy böngésző) nagyon hasznos és remekül kitalált funkció. Olyan mint a görgő a hagyományos egereken csak vízszintesen is működik

A fentieket valamennyi modern hordozható Apple gép tudja. Amik innen következnek azokat már csak a legutolsó szériás Macbook Pro és a Macbook Air modellek tudják. Itt külön featúraként is szerepel a multi-touch trackpad.

Két ujjas multi-touch gesztusok (iPhone-ból ismerősek):

  • forgatás: az egyik ujjunk körül a másik ujjunkat forgatva forgathatjuk pl. a képeinket a megfelelő irányba
  • zoom: két ujunk szét és összehúzásával nagyíthatunk illetve kicsinyíthetünk. A weboldalakon ez a funkció a betűk méretét nagytja, a desktopon az ikonok nagyságát, a preview-ban pedig ki be zoomol

Három ujjas multi toch gesztusok:

  • előre hátra lapozás: Három ujjunkat a touchpaden vízszintesen huzogatva a böngész és a finder back és forward funkcióját aktiválhatjuk. Nagyon hasznos pl. web böngészés közben. Nekem az asztali egereim hüvelyk ujj gombjai mindig erre a funkcióra voltak programozva

Négy ujjas multi touch gesztus (csak unibody Macbook és Macbook Pro)

  • Exposé show all és show desktop: négy ujjunkal le és fel húzva a felületen aktiválhatjuk az Exposé különböző funkcióit. Ez is nagyon hasznos, hiszen az Exposé segítségével hatékonyan lehet sok ablakot kezelni. Nekem az iMac-en ahhoz hogy a valamennyi ablakot lássam kicsinyítve (Show All) az F3-at kellet megnyoni, és valamennyi ablak eltűntetéséhez pedig a kurzort a bal alsó sarokba ráncigálni. Ehhez képest előrelépés, hogy mindkettőt megtehetjük közvetlenül a touchpaden.

És akkor a barba-trükk a négy újjas gesztust nem de három ujjasokat már ismerő gépek tulajainak: A MultiClutch nevű szoftver segítségével két új gesztust definiálhatunk. Ez pedig a három ujj fel és le húzása a touchpaden (swipe up and down). A progi annyit csinál, hogy ezekhez a gesztusokhoz (és akinek nem tetszik a vízszintes három újjas back-forward funkciója azokat is újradefiniálhatja pl. Spaces lapozáshoz) egy billentyűparancsot rendel. Az exposé-ban a show-all-t és a show desktop-ot beálíltani valamelyik F billentyűre, és aztán ezt beállítani a MultiClutch-ban. Ezután máris egy nagyon hasonló funkcionalitású trackpadünk van, mintha a legújabb generáció boldog tulajdonosai lennénk. Van azért némi probléma, mint minden barkács megoldásnál. Ahhoz, hogy műkdjön ki kell kapcsoljuk azt, hogy az F billentyűk elsődlegesen speciális funkciókra szolgáljanak (fényerő, hangerő, stb), ezek a funkciók a továbbikaban Fn billentyű és a megfelelő F gomb lenyomására működnek.  A másik korlátozás az, hogy ha a Finder az aktív ablak, akkor nem működnek ezek a gesztusok. A program fejlesztője önszorgalomból fejleszti a progrmot, feltételezhetően ezek javulni fognak idővel, de addig és én mindenkinek ajánlom kipróbálásra.

Dióhéjban ezeket a gesztusokat használhatjuk a különböző Apple trackpadeken. Az én legutolsó generációs Macbook Pro-m multi touch-os trackpadje hatékonyabb és jobban kezelhető eszköz számomra az egérnél. Az előző bejegyzésben is írtam, hogy mennyire jó a touchpad. Ezekkel a gesztusokkal egészen természetes kezelni a gépet és meg lehet csinálni ugyan azt vele, mint egy ezer gombos egérrel. A fenti ódák persze kizárólag mindennapi használatra értendők; játék vagy profi szerkesztő munka továbbra sem képzelhető el egér nélkül.


5 komment

Címkék: mac

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr90766874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProZsolt · http://ingyencuccok.blogspot.hu 2008.11.13. 16:04:27

Lehet, hogy mac-en nem, de thikpeden elég lól ell lehet játszani(akár fpst is) a pöcökkel :D

Zeusz · http://blog.zepont.hu 2008.11.17. 19:59:49

2.33-s (Late 2006) MBP-n nem megy. Sajnálom.

Dewla · http://konnektor.org 2008.11.18. 11:16:39

Kár...ez a progi nem egy hack, hanem csak a meglévő lehetőségeket lehet átporgramozni. Az enyémen sem lehet pl. a 4 ujjas gesztusokat engedélyezni.

eMeM · http://aeonline.hu 2008.11.18. 14:08:13

Nálam sem műxik sajna (tavaszi MacBook)

Dewla · http://konnektor.org 2008.11.18. 14:16:48

Úgy látszik, hogy csak azokon a gépeken megy, ami már az Apple által deklaráltan multi-touch-os. (macbook air és macbook pro)
süti beállítások módosítása