Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

"Video Games Are My Religion" - 2010

2010.01.06. 11:00 Dewla

 Disclaimer: Remélem a Plastik szerkesztősége nem tekinti plagizálásnak az általa előszeretettel használt jelmondat felhasználását.

Az előző a 2009-es évre visszatekintő poszt után most előre tekintünk 2010-be. Úgy érzem idénre megváltozott egy a videójátékokhoz való viszonyom. 31 éves koromra jutottam el oda, hogy már nem érdekel MINDEN videó játék. Szép fokozatosan a gyöngyszemeket csipegető játékossá váltam.

Ez azt jelenti, hogy a 23. konzolos 3rd person akció játék kevés/minimális eredeti ötlettel már nem köt le. Még akkor se, ha mondjuk iskolás mércével mondjuk 4-es vagy akár 4/5-öt osztályzatot érdemel a játék. Az ilyen tisztes iparosmunkák egyszerűen nem bírnak lekötni sokáig. A jobbak közül a Red Faction: Guerilla jut eszembe, a közepesek közül mondjuk a Wolverine: Origins, vagy a Wet. PS3-on a Resistance 2-t pl. 20 perc alatt elkaszáltam és a Killzone 2 is borotvaélen táncol (pedig a kritikák istenítik, lehet kap még egy esélyt). Infamous-t végigjátszottam, de azt hiszem nem kellet volna. Remek játék tényleg, de szinte semmi eredeti nincs benne. Kicsit Crackdown, kicsit GTA, kicsit Prototype. Nem tudok sehol nagyon belekötni, de egyszerűen "been there, done that" érzésem volt végig. Nem tudott meglepni a játék, de kötelességből valamiért végigvittem (15+ óra). Az end credits-nél nem éreztem, hogy valami különlegesben lett volna részben.

Korábban ez máshogy volt, jöhetett szinte minden, csak a konkrét rossz cuccok estek ki.

Mást keresek már a játékokban. A művészetet, a szívet, a zsenialitást, az egyedit, a meglepőt keresem. Azt akarom, hogy elvarázsoljon, beszippantson. Az agyatlan lövöldözés bármennyire is jól néz ki, már nem érdekel. Valaminek meg kell csillannia a játékban. A hozzáadott értéknek, az art direction-nek. Lehet ez világégés utáni RPG (Fallout 3), vagy mesefigurás ugrálós (New Super Mario World). Még mindig nagyon sok játékot kipróbálok, de már sokkal kevesebbet fejezek be.

Idén már tudatosan szelektálni fogok. Nem fogok annyi játékot kipróbálni. Már a választáskor magasan húzom meg a lécet. Olyat fogok csak kipróbálni amit már az előzetes infók alapján végigjátszósnak gondolok (pl. Mass Effect 2).

Változik tehát a videójátékokhoz való viszonyom. Lehet kezdek kinőni belőlük? Túl sok játékkal játszottam már (kerek 25 éve tolom...) és belefásultam a közepes címekbe és már csak a kiemelkedők tudnak lekötni? Remélem az utóbbi. Egyébként nem is tartom ezt nagy bajnak. Az élet rövid, végesz számú filmet, sorozatot, könyvet, és videójátékot fogok elfogyasztani. Törekedni kell mindegyiknél, hogy az arra nem érdemesek elkerülésére, még ha felszínes élvezet nyújtására alkalmasnak tűnhet.

Az előző poszthoz hasonlóan álljon itt egy lista 2010 általam legjobban várt videó játékairól:

PS3: Final Fantasy XIII, God of War III, Heavy Rain, 3D Dot Game Heroes

PSP: - 

Wii: Super Mario Galaxy 2, No More Heroes 2, új Zelda (még nincs cím), NBA Jam

DS: Dragon Quest IX, Dragon Quest VI, Shin Megami Tensei: Strange Journey

X360: Crackdown 2, Halo: Reach, Bioshock 2, Mass Effect 2 

Négy dolog van ami feltűnik a listával szemben.

1. Nagyon kevés az eredeti cím, csupa sikeres franchiseok folytatásai lesznek. Persze zseniális játékok zseniális folytatásaival nekem semmi bajom. A játékoknál nem érvényesül az ami a filmeknél, hogy a folytatások általában gyengébbek a jól eltalált eredetinél.

2. Számomra a PSP halott közeli állapotban van. Ha nem jelképes pénzt érne egy 3 éves gép el is adnám.

3. A PS3 végre kezd befutni. A slim változat+árcsökkenés kombó nagyon jót tett neki és most végre 2009-2010-ben érkeznek a jobbnál jobb exkluzív címek. Ki merem jelenteni, hogy exkluzívakban SOKKAL erősebben kezdett az Xbox, de mostanra a PS3 behozta és le is hagyta. A PS3-as listában mind PS3 exkluzív, míg az Xbox360-as listában csak a Halo. Ha most kéne vennem a jövőben megjelenő címek alapján gépet BIZTOS hogy a PS3-at választanám.

4. Egy fantasztikus korban élünk.


3 komment

Címkék: game

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr681645477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wice 2010.01.06. 12:41:21

lehet, h most megjobban ruinolom a life-odat, de itt egy masik niche, amire nagyon ra lehet kattanni: asztali tarsasjatekok. nem, nem a ki nevet a vegenre gondolok, es nem is a sakkra, hanem olyan modern jatekokra, amik a ketto kozott vannak (valamivel kozelebb a sakkhoz).

kezdesnek:
boardgamegeek.com/

Dewla · http://konnektor.org 2010.01.06. 13:05:16

wice, a board game genre abszolút bejövős, de egyenlőre kizárólag a magyar kínálatot mazsoláztuk. Catan+összes kieg, Candamir, Alhambra, Carcassone, ilyenek voltak meg. Ha az itthon nem kaphatóak közül van tipped azt nagyon megköszönném, mivel a társasjátékot a párom is szereti míg a videó játékokat kevésbé.

wice 2010.01.06. 15:16:18

francba, elobb irtam egy szep hosszu ajanlot, aztan elbasztam. ugyhogy csak roviden:

ezekben a boltokban erdemes nezelodni, nekik kb minden tarsasjatek megvan, v meg tudjak szerezni:
www.compaya.hu/
www.gemklub.hu/
www.szellemlovas.hu/tarsasjatek/

ugyanannak a jateknak az ara boltonkent valtozhat, ugyhogy erdemes osszehasonlitani oket.

a gemklub heti rendszeresseggel tart tarsasjatek-esteket, ahol ki lehet probalni jatekokat ingyen. asszem kolcsonoznek is, otthon kiprobalod, ha nem tetszik, visszaviszed (igy csak parszaz forintba kerul a kiprobalas), ha tetszik, megtartod.

a boardgamegeeken a tarsasjatekok toplistaja jo kiindulopont: boardgamegeek.com/browse/boardgame

nektek valszleg erdemes elobb a Family Games listat nezni, az kb a Catan es Carcassonne nehezsegu jatekokat tartalmazza: boardgamegeek.com/browse/boardgame?restrict=family

de a Gamers' Games listan is van jopar, ami ajanlott, ha keszen vagytok egy kicsit (nem veszesen sokkal) nagyobb kihivasra: boardgamegeek.com/browse/boardgame?restrict=gamers

szemely szerint ajanlom:
Family Games: Dominion (magyarul is kiadtak), Ra, Small World, Tichu (ez szigoruan negyszemelyes), Ticket To Ride, San Juan, Hive, Saint Petersburg, Citadels (magyarul is kiadtak, Citadella neven), Mr. Jack, Thebes ( magyarul is kiadtak, asszem Theba neven)...

Gamers' Games:
- (Catanhoz hasonlo, de annal kicsit nehezebb gazdalkodos jatekok) Agricola, Puerto Rico, Power Grid, Caylus, Le Havre, Goa...
- Tigris & Eufrates (a kedvenc direkt konfliktusos strategiai jatekom)
- ...

de latogasd meg ezt a magyar tarsasjatekos forumot is, szivesen segitenek majd a valasztasban: forum.rpg.hu/index.php?showforum=195
süti beállítások módosítása