Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Megvolt: iWoz

2008.01.30. 16:44 Dewla

Tegnap este befejeztem az Apple társalapító Steve Wozniak könyvét. Összességében szerintem nagyon jó olvasmány, egy rendkívül szimpatikus embert lehet megismerni a könyv elolvasásával. Élvezetés még azért is, mert "belülről" követhetjük nyomon a számítástechnika hőskorát. Wozniaknak számos ötletével komolyan befolyásolta a számítástechnikai forradalmat. Ő gondolt először például arra, hogy tv-re lehetne kötni a számítógépet. Megkerülhetetlen szerepe volt annak a folyamatnak az elindulásában, hogy a számítógépek közelebb kerüljenek a mindennapi emberekhez. Wozniak igazi mérnök. Már gyermekkorában látszott. Kitalálni, feltalálni, megtervezni, létrehozni szeretett. Kevesebb alkatrészből, olcsóbban, kisebb helyen. Ez a cél vezérelte egész életében. Sosem volt célja a pénzkeresés, nem vezérelte a gazdagság utáni vágy. Ő csak jobbnál jobb dolgokat akart tervezni. Számos cselekdetéből nagyfokú naivitás süt, olyan fajta ami jellemző azokra az elszállt zsenikre, akik egy bizonyos téren a világ legjobbjai, de a mindennapi dolgokban gyakran nehezen boldogulnak. Sok zseniális dolog fűződik a nevéhez, a leglényegesebb talán az Apple II számítógép, amin az operációs rendszertől a hardverig szinte mindent ő tervezett.

Igaz szívember, akit gyakran nem a racionlitás, hanem az emóciók vezérelnek. Az Apple részvényei közül sokat töredék áron szétosztott a dolgozók között, valamint szintén alacsony áron a tőzsdei bevezetés előtt is eladott egy befektetőnek egy csomó részvényt, mert egy évvel azelőtt megígérte (a piacra dobást követően a befektető tízszeres áron adott túl rajtuk...). Szervezett Sziget szerű rendezvényt ahol 10 millió dollárt vesztett. Viszonylag korán otthagyta az Apple-t és saját projektekkel kezdett el foglalkozni. Ő találta fel pl. az univerzális távirányítót. Igazi újító elme, akit nem rontott meg a pénz és a hatalom. Legszívesebben talán a mai napig egy műhelyben bütykölne, forrasztana, tervezne és programozna egész nap, igazgatósági ülések és befektetési tanácsok helyett. Gyakran igen élesen látta a jövő technikai fejlődésének útját. Van pár eset amit nem látott, és arról is becsületesen beszámol.

Bill Gates életrajzával összehasonlítva Wozniak személyisége nekem sokkal szimpatikusabb. Wozniak sosem akart nagyvállalatot építeni és milliárdokat keresni. Őt csak a tervezés és a mérnöki munka öröme vezérelte, szerencséjére olyan területen tudott zseniálisan úttörő dolgokat alkotni ami később aranybányává vált. Mennyire érdekes lehet az, hogy két egyetemista alapít egy céget, ami aztán teljesen túlnő rajtuk és egy idő után alig lesz beleszólásuk abba, hogy mi történjen a cégen belül. Rémisztő lehet. Wozniak erről úgy ír, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy az általa létrehozott és alapított cégben egy idő után egyszerűen nem hallgattak rá. Elvált ugye a tulajdonos és az operatív vezetés. Tudjuk, hogy ez a modern társasági forma egyik alapja, de azért ezt személyesen megélni nem lehet könnyű. Én úgy érezném, mintha a saját magam által épített ház egyszercsak fogná magát lábakat növesztene és otthagyna.

Wozniak elég korán otthagyta az Apple-t, ezért neki az Apple mai diadalmenetéhez már nem sok köze van, és ennek megfelelően errőn kevés szó esik a könyvben. Érdekesség, hogy Woz hivatalosan a mai napig Apple alkalmazott, és kapja a mindenkori legalacsonyabb fizetést minden hónapban :)

Woz mindenesetre korunk egyik kultikus figurája, megérdemli, hogy megemlékezzünk róla! Nemrég egyébként itt járt Budapesten, sajnos nem tudtam személyesen is megnézni, pedig tuti aláírattam volna vele az iPhone-om. Áljon itt végezetül egy rendkívül mókás kép a ma nagyon cool farmeres garbós Steve "Proféta" Jobs-ról (bal) és Wozniakról a 70-es évekből.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr78318264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása