Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

A fülhallgatókról

2007.12.16. 23:33 Dewla

Ebben a postban először is háborogni szeretnék egy csomó ember igénytelenségéről, valamint megszotanám a saját evolúciómat a fülhallgatókkal kapcsolatban. Előrebocsátanám, hogy az itteni megállapítások nem vonatkoznak a tizenpárezres low-cost mp3 lejátszókra, mert aki ilyet vesz annak vagy az egész nem fontos, vagy nincs elég pénze.Először is tisztáznám, hogy itt most kizárólag a hordozható fülhallgatóról van szó, nem azokról az nagyokról amik az ember fülére borulnak.

Manapság már rengetegen használnak valamilyen hordozható zene lejátszót. Ezeken a lejátszókon viszonylag jó minőségben (CD közeli) tárolódnak a zenék. A legtöbb ilyen lejátszóhoz adnak fülhallgatót. A fülhallgató márkája megegyezik a lejátszó márkájával. Hogy lelőjem a poént, röviden az a lényeg, hogy ezeket a fülhallgatókat egy elegáns mozdulattal azonnal a kukába kell elhelyezni. Ugyan ez vonatkozik az mp3-at is lejátszó mobilokhoz adott gyári sztereó fülhallgatókra. Egyszerűen kriminálisak. Talán az egyetlen kivétel ami eszembe jut az a drágább SE Walkman mobilok. Azokhoz jobbfajta Sony füleseket adnak amik egész tűrhetőek. Miért is kell a szeméttel közösen iktatni a gyári füleseket? Hát azért mert egész egyszerűen SZÁNALMAS minőséget képviselnek. A legszánalmasabb tényleg az, hogy pl. az Apple gyári füleseit rikító fehérségükről meg lehet ugye ismerni. Elképesztő mennyiségű ember használja őket idehaza és külföldön egyaránt. (Biztos vagyok benne hogy így van ez a Samsung, ill Creative és a többi nagy gyártó lejátszója esetén is) Hogy lehet az, hogy kiadnak 70-120 ezret a lejátszóra, tényleg megveszi a legszebb/legjobb/legkisebbet és ezek után a gyári fülessel használja. Mondjuk az első legnagyobb szégyen az, hogy miért ilyen gyatra füleseket csomagolnak a lejátszókhoz gyárilag. Az csak a második szégyen, hogy az emberek annyira igénytelenek (vagy csak tudatlanok), hogy bedugják a fülükbe aztán had szóljon. Nem szabad sajnálni rá a pénzt, mert a zenehallgatás élménye egy gyári fülessel egyszerűen a lefokozódik. Inkább legyen kevesebb gigás a lejátszó. Egész egyszerűen elképesztő különbség van mondjuk egy 10.000 Ft-os füles és a gyári között. Komolyan mondom mindenkinek meg kell hallgatnia egy normális fülest.

A magam részéről az első jó fülhallgatóm úgy három éve egy Sony MDR-EX71-es volt. Így néz ki:
Azért ezek a fülhallgatók a jók, mert a végükön lévő szilikon izé füldugó szerint lezárja az ember fülét és így jobban hallja a zenét és kevésbé a külvilágot. Azzal hogy sokkal beljebb kerül a fülhallgató a fülben azáltal is sokkal jobb lesz a hang minősége. Ez a füles olyan 10.000 Ft körül van. Szép a hangja, ezért az árért abszolút megéri. Szerintem már aki 30.000 fölött költ mp3 lejátszóra már annak eleve bele kellene kalkulálni legalább egy ilyen fülest. A hátrány az, hogy nálam így 2.5 év után a zsinórjáról lemálott a gumi, szóval most kint van a réz drót, és ezálltal nagyon sérülékeny. Még nem szakadt el, megy tökéletesen, de kb. sehova nem merjük elvinni. Szóval ez a fülhallgató számomra teljesen világossá tette, hogy egyszerűen megéri erre költeni. Szóval innen tovább kellett lépni, és sok fórum és teszt elolvasása után végül most ennek a Sony-nak a nagytesúját használom, az MDR-EX90 LP-t. Mai ára a Saturnban 23900 Ft. Így néz ki:

A 71-essel szemben itt a nagy kerek rész kelti a hangot, ami nagyon komoly mélyeket eredményez. Egyszerűen remek ez a fülhallgató de tényleg. A tokja is sokkal masszívabb amitől remélhetőleg tartósabb lesz és nem fordul elő vele ami a 71-essel. Egy pár napja összhasonlítottam egy hasonló árkategóriájú JBL Reference fülhallgatóval, és hát finoman szólva durván jobb volt a Sony. Az ilyen fülhallgatók vásárlásánál a legnagyobb probléma egyébként az, hogy nem igazán lehet kipróbálni őket. Mondjuk érthető én se tennék be mélyre a fülembe egy olyan fülhallgatót ami ki tudja kinek volt a fülében. Ezért maradnak a fórumok, valamint a tesztek. Persze egy fülhallgató értékelése nagyon szubjektív, ezért ugyan arról a fülesről sok ellentmondásos tesztet lehet olvasni, de azért láthatóak hogy melyikről írnak inkább jobbat mint roszabbat. Az én kutatásom szerint mind a 71-es, mind a 90-es ár/érték arányban nagyon jó, mert nála magasabb kategóriájú fülesekkel tud versenre kelni.

Egyenlőre úgy tervezem, hogy ez marad ameddig kitart. Persze egy jó Shure fülhallgatót nagyon kipróbálnék. Konréten mondjuk ezt az SE530-ast.

Ára 500 dollár. Vajon jobb annyival mint amennyivel drágább? Mindenesetre mindenkinek azt ajánlom, hogy ne sajnálja a pénzt a fülhallgatóra, mert nem öncélú luxus. Nagyon is megéri.

11 komment

Címkék: rant gadget

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr32266353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifa 2007.12.18. 15:59:39

Na én tudom miről beszélsz. Sokszor nevetek azon, hogy mit szólna hozzá a telefonpartnerem, hogy ha látná hogy telefonálás közben a HD 600-assal a fejemen beszélünk.

ifa 2007.12.18. 16:08:07

Mielőtt hülyének néznének, természetesen nem a telefonálás miatt van a fejemen., és persze a HD600-ast nem az mp3 hallgatás miatt vettem, de ha már meg van, akkor azt hallgatom itthon miközben dolgozom. Szerintem egy rendes kényelmes hagyományos füles otthonra jobb választás, mint a füllbedugós. Én utcán keveset hallgatok zenét, de azért tervezem, hogy veszek egy jó kis fülest, úgyhogy majd szívesen letesztelném a tiédet (előtte kitisztítom a hallójáratom :).

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2007.12.19. 19:57:25

Nekem csak az a kérdésem, hogy a drága füles drótja is jó? Eddig az volt a tapasztalatom, hogy bármilyen drága fülhallgatót vettem vagy kaptam, semmiképp sem tartott egy évnél tovább, addig bírta a drót kontakthiba nélkül.

Dewla · http://konnektor.org 2007.12.20. 09:02:52

Hát igazság szerint a jelenlegi drága fülesem drótja nem tűnik tűl acélosnak ezt be kell ismernem. Viszont a tok amit adnak hozzá tök jó, fel lehet rá tekerni és elég biztonságos. Mondjuk én menet közben (érts járás közben) nem sokat használom, szóval jól bírja eddig. Viszont a postban említett JBL Reference 220 zsinórja (ami ugyan hangban gyengébb) a legjobb amit eddig láttam, nem ez a gumi hanem ilyen szövet szerű, állati strababírónak tűnt.

Dóri 2008.06.26. 14:06:18

Szia! Elolvastam a fülhallgatós kis írásodat, és szeretném megkérdezni h mi a véleményed az AKG k324p-ről? eddig csak jót hallottam róla. iPod-hoz kéne. Vagy tucc ajánlani vmit, 11-15 ezer között? örülnék ha dobnál egy mailt. köszi

Gabi 2008.09.19. 22:54:08

Szia!Én is ilyen AKG K324p-t szeretnék venni véleményed róla esetleg van?Szívesen meghallgatnám.
Illetve még annyi hogy 6000ftért venném meg olyantól ahonnan sokat vettek már és eddig mind kifogástalan volt!Honnan tudhatom biztosra hgoy eredeti?
Kélrek válaszolj majd az emailcímemre.Köszi

Gabi 2008.09.19. 22:55:08

Bocs nem az emailcímemre hanem ide:D

Dewla · http://dewla.blog.hu 2008.09.20. 08:40:11

Helló!

Hallgattam már ezt az AKG-t is, nem voltam tőle elájulva, szó nélkül a 91-es Sony-t választanám helyette, ha kicsit szűkösebb a budget, akkor a 85-öst (MDR-EX85). Viszont 6.000 forintért az nagyon jó ár érte, annyit biztosan megér. Picit gyanúsan olcsó is.

Hát nem is tudom így hirtelen, hogy egy ilyen fülhallgatónál honnan lehet tudni, hogy eredeti. Talán csak az a tuti, hogy ha pl Media Marktban, vagy márkaboltban veszed. Esetleg ezeken a helyeken nagyon alaposan megnézed a dobozát, és keresel nehezen/drágán hamisítható részeket, dombornyomást, hologrammot, váltakozó fényes-matt felületeket. Ezeket nagyon megjegyzed, és megnézed a 6.000 Ft-os változaton is rajta vannak-e.

Szóval ha van még kis pénz rá, akkor próbálj inkább meg egy MDR EX-85-öst levadászni, olyan 10.000 körüli pénzért lehet kapni.

Gabi 2008.09.20. 11:09:50

köszi a választ!
Igazából hallottam olyat ,hogy beazonosítható sorozatszám alapján ,hogy eredeti e....
Arra gondoltam hátha ismerős neked a téma.
Egyébként egy Nokia E51 telefonhoz venném illetve a laptopomhoz.
De nagyon meggyőző a 6000ftos ár és máőr sok visszajelzés mutatja hogy remek a füles.

koh 2008.09.24. 13:49:58

én egy cx-300-ast használok közel 2 éve és kop-kop semmi gondom vele a drót is stabil :)
ajánlom bárkinek.
süti beállítások módosítása