Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

iPad

2010.01.28. 10:01 Dewla

Tegnap lezajlott az event, bemutatták a táblát. Röviden megpróbálom összefoglalni mit gondolok az egészről, hogy aludtam rá egyet. Nem fogom felsorolni a specifikációkat, meg hogy mit tud, akit érdekel megnézheti itt

Az Apple két kategóriának üzent hadat az iPaddel. A netbookoknak és az ebook olvasóknak (pl. Kindle). Steve egyértelműen azt gondolta, hogy a telefon és számítógép közé nem a netbook való. Mindkettő feltörekvő piac, sok benne a pénz. A kérdés csak az, hogy vajon sikerül e ezeket a piacokat az iPhone-hoz hasonlatosan megbolondítani és rekord rövid idő alatt rekord nagy piaci részesedést szerezni.

Netbook

A készülék eleve abból indul ki, hogy aki potenciális netbook felhasználó az nem akar tartalmat létrehozni, hanem kényelmesen fogyasztani akar. A pici netbook billentyűzeten sem írják az emberek a disszertációjukat a vonaton, akkor már el is lehet hagyni az egészet. Akinek laptop kell, meg szövegszerkesztő, meg fizikai billentyűzet, mert konkrétan dolgozni akar útközben az vegyen azt. A netbookra azoknak van szüksége akik akarnak egy olcsó gépet, csak netezgetni, képeket nézni, videózni. Viszont mindezt egy 10 colos multi-touch érintőképernyőn tenni sokkal élvezetesebb, mint egy mini laptopon.

Ebook olvasó

A 2008-as év a GPS-ekről szólt, mígy a 2009-es az ebook olvasókról. Egy merész húzással azt mondta Steve, hogy a Kindle válláról elrugaszkodva az iPad könyv olvasónak is remek. Így látatlanban kételyeim vannak, hiszen az ebook olvasók alap premisszája az e-ink technológia, azaz a háttérvilágítás nélküli, kvázi papír jellegű megjelenítés. Az iPad-en a könyvek kinézete, és a lapozás nyilván sokkal inkább könyvszerűek, meg a könyvespolc mögötti bolt is Apple féle kifinomult megoldás. Kérdés, hogy nem lesz e pont olyan fárasztó és számítógép szerű az olvasás, mint egy monitoron. Több száz oldal végigolvasásáról beszélünk. Lehet akinek csak ebook olvasó kell az nem vesz iPad-et, de aki másra is akarja használni az könnyedén meghozza az e-ink-ről való lemondást. A képen épp a kindle mellett látható.

AppStore, iPhone OS

Amint azt sokan spekulálták az Apple az iPad esetében sem mond le az aranytojást tojó AppStore-ról. Futnak rajta az iPhone progik, akár teljes képernyőn is, de a fejlesztőknek lehetőségük van direkt a tablet-re is fejleszteni ("gold rush for developers"). Szerintem itt az Apple nagyon erősen abban bízik, hogy ugyan az fog történni, mint az iPhone esetében, azaz maguk a fejlesztők varázsolnak vonzó platformot a tabletből. Az eszköz jövője szerintem egyértelműen azon múlik, hogy a fejlesztők mennyire fogják kihasználni a lehetőségeket, és mennyi kreatív új alkalmazási lehetőség lesz ezáltal. A micro-payment modellje már bizonyította működő képességét, a kérdés, hogy az eladási spirál beindul e (azért adnak el sokat, mert jók az alkalmazások, azért fejlesztenek jó alkalmazásokat mert sokat adtak el és sok a potenciális vásárló). Ehhez persze meg kellett tartani az iPhone oprendszerét, néhány a nagy kijelzőre optimalizált módosítással. Rengetegen a multi-taskingot hiányolják, merthogy így az eszköz nem produktív. Akik ezt hiányolják azok nem értik az iPad rendeltetését. Nem akar produktív lenni. Nem kell ezen weblapot vagy árajánlatot készíteni. Nem kell ezen az eszközön semmilyen produktumot létrehozni. Csak elolvasni, max pár szót belejavítani. A zenelejátszó meg tuti működik közben.

Ár

Tegnap ahogy mondta Steve a feature-öket és már lehetett látni, hogy itt technikailag nem lesz semmilyen forradalmi újítás, képernyőből kiemelkedő billentyűzet, stb, én azt írtam, hogy ezt a terméket csak az menti meg, ha nem lesz drága, az Apple termékek között egy elérhető valami lesz, nem egy több ezer dolláros prémium-luxus valami. Ezt az Apple is pontosan így gondolta, ezért 500 dollártól indul a termék. A 64Gb-os iPod Touch 400 dollár. Nagyon sok üzenete van ennek az ötszáz dollárnak. Konkrétan pont a fele, mint a legolcsóbb Macbook, és közel van a legdrágább iPod Touch-hoz. 200-nál indul a touch, 400-nál ér véget, 500-nál indul az iPad 829 dollárnál van a fullos verzió, ami már közel van az 1000 dolláros macbook-hoz. Szerintem az 500 dolláros verzió lesz a legnépszerűbb. egy amerikainak átszámolva ez 95.000 forint. Ez azért igen kedvező.

Felhasználói élmény

Az iPad-netbook viszonyt nagyon hasonlónak látom, mint az iPhone-Smartphone viszonyt. Egy zárt rendszer, szemben az agyon buzerálható és bizonytalankodó kis hozzáértéssel élhetővé tehető windowsos rendszerekkel szemben. Az egész rendszer arról szól, hogy bár nem próbáltam de feltételezem, hogy egy 10 colos kijelzőt iPhone szerű folyamatossággal és természetességgel kezelni remek érzés lehet, szemben a netbookok gyufás skatulya méretű touchpadjével, és mini billentyűivel. Egyszerűen király dolog egy ekkora kijelzőn netezni, filmeket és képeket nézni. Könyvet olvasni nem biztos, de még az is lehet hogy igen. Az iPad vonzereje biztos vagyok benne, hogy ott van, amikor majd két hónap múlva valamelyik Apple Store-ban a kezünkbe vesszük, betöltünk egy weboldalt, megnézünk rajta egy pár oldalt és leesik az állunk. A kézi manipulációnak nagy ereje van. Remélem azért a virtuális billentyűzet kis megszokás után a videón látottaknak megfelelően használható. Fontos megemlíteni a felhasználói élményhez a 10 órás aksi időt ami nagyon kényelmessé teszi a használatot.

Kinek? Mire?

Ez a leggyakoribb kérdés amivel találkozok a reakciók között.

  • Azoknak eddig netbookokat vásároltak
  • Azoknak akik élvezni akarják digitális tartalmaikat (szöveg, videó, zene) amikor úton vannak, de nem kell dolgozniuk közben
  • Kanapé szörfözőknek. Ideális eszköz elolvasni a híreket a reggeliző asztalnál kávézás közben
  • Könnyű és olcsó prezentáló eszköz, bemutatók tartására
  • Akik vennének Kindle-t de olvasáson kívül szívesen használnák másra
  • Akiknek asztali gépük van de nincs mindig kedvük odaülni hozzá
  • Akiknek van laptopjuk, de nincs kedvük mindig magukkal cipelni csak azért, hogy megválaszoljanak három sorban egy emailt egy kávézóból
  • Akik kütyübuzik és mindig minden újat úgyis megvesznek
  • Akik Apple-buzik és mindig mindent úgyis megvesznek amin alma logó van
  • Akik Apple és kütyübuzik azokról nem is beszélek
  • Akik fel akarnak vágni a reptéren
  • Idősebb emberek akik nem akarják egy bonyolult mondjuk windows 7-el szerelt netbook kezelését megtanulni (az elmúlt évben legalább három embernek segítettem netbookot újra telepíteni, mert fogalmuk nem volt hogy kell, külső meghajtó, stb)

Kéne?

Egyértelműen kéne (a fenti felsorolás több kategóriájába is beletartozok). Nem használnám minden nap, de amikor igen, nagyon élvezném. Persze jó lenne, ha tudnék róla konvertálás nélkül sorozatokat nézni, valamint jó lenne, ha a NAS-on tárolt tartalmakat tudná streamelni, de ez hiú remény. Talán majd idővel feltörik ezt is, mint az iPhone-t és lesz rá mindenféle jóság (HD-s mkv lejátszás???).

Nem örülök, hogy nincs rajta flash, mert így azért a netezés továbbra sem 100%-os. Megértem, hogy nincs, mert a Macbook Prom amelyik két magos 2.4 Ghz-es az 35-40%-os an van leterhelve egyetlen flash videó stream-től és zúgnak a ventik, mint állat.

Nem örülök, hogy mivel van 3G-s verzió drágábban ezért szinte biztos, hogy az iPhone-on keresztül nem fog menni a netezés (tethering).

Nem örülök, hogy az egyébként klassznak kinéző kiegészítők (tok, dock, stb), biztos arany árban lesznek.

Ezekkel együtt ha majd belefér egy 16 gigás alap vagy 3G-s modellt szívesen vásárolnék ha majd engedi a büdzsé (hogy kell-e a 3G azt még nem tudom). Most utazok külföldre pár napra, a laptopot gyakorlatilag sorozatnézés és netezés miatt viszem. Ha már lenne iPad-em akkor otthon hagyhatnám a három kilós Macbook Pro-t és a töltőjét, ami azt is jelentené, hogy kisebb és könnyebb táskával utazhatnék.

u.i: Ha majd nem bírok várni megkérdezem az iDealer-t mennyiért hozza be...


4 komment

Címkék: apple ipad

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr651708434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zila 2010.01.28. 11:47:24

Nagyrészt egyetértek. Viszont a multitask _nekem_ arra kéne, hogy egy IM alkalmazás fusson a háttérben (Skype vagy Google Talk, vagy bármi ilyesmi). Ugyanis hiába van telefonom, ha a család és a barátok szét vannak szóródva a világban, így nem telefonon tartjuk a kapcsolatot, hanem skype-on, jó lenne, ha ez az ipad-en történne, így otthonra *nem kellene* számítógép.

fraki 2010.01.28. 17:32:56

Jó írás, jó blog.

Jofkov · http://www.digitalbridge.hu 2010.02.01. 20:27:33

Árat még nem tudok mondani. A 499 dollárosat olyan 130eFt körül gondoltam küldeni, de még átgondolom és úgyis fent lesz a Digitalbridge blogon.

Ha többet rendelnek lehet esetleg kevesebb az ár...majd elválik.
süti beállítások módosítása