Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Miért rossz nyerni a lottón?

2010.01.08. 13:09 Dewla

Jelen írás nem értelmezhető azokra az emberekre, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak, és ételre/lakhatásra sincs elég pénzük, létbizonytalanságban élnek. Tudományosan fogalmazva a poszt a Maslow-i piramis első két szintje (fiziológiai és biztonság) fölött lévőkre vonatkozik.

Mérő Lászlónál írja, hogy ő nem akar nyerni a lottón, mivel a nyertesek többsége 1 évvel a nyeremény után boldogtalanabb, mint előtte, ezért az a racionális ember akinek nincsenek megélhetési gondjai, normálisan éli az életét minek is kockáztatna?

A címben szereplő kérdést kevésbé bulvárosan úgy is feltehetném, hogy miért nem feltétlenül jó nyerni a lottón?

Véleményem szerint a kérdésre a választ a boldogság definíciójában kereshetjük. Ha egy embertől megkérdezik az utcán, hogy épp boldog e, akkor a pillanatnyi rossz/jó kedvét mérlegeli, hanem áltánosságban szemléli saját élethelyzetét és annak fényében válaszol a kérdésre. Az én véleményem amit mi általános boldogságon értünk, az nagyon közeli fogalom a harmóniával. Aki harmóniában él saját magával (környezetével, vágyaival, lehetőségeivel) az egy ilyen kérdésre biztosan igennel válaszol. Nagyon kevés ember él az élete minden területén teljes harmóniában, az ilyen állapot véleményem szerint már a spiritualitás/megvilágosodás témakörébe tartozik. Viszont az életünk minél több területére jellemző a harmónia, annál boldogabbnak érezzük azt. Ezzel szemben el kell különíteni a boldog pillanatok fogalmát. Ezek azok a pillanatok amikor valaminek örülünk pl. kibontjuk a karácsonyi ajándékot, előléptetnek a munkahelyen, új autót veszünk, bejön a flush pókeren, kinek mi. Ilyenkor pillanatnyi örömről beszélünk ami egyáltalán nem biztos, hogy harmóniát is hoz magával. Az ilyen örömök javíthatják az életminőségünket, de ha ezek mellé az örömök mellég sok boldogtalan pillanat, szomorúság, veszekedés és depresszió párosul akkor nem mondhatjuk hogy boldog lenne az életünk. Mivel az anyagi javak jellemzően ilyen típusú boldog pillanatokat okoznak ezért mondhatjuk joggal, hogy "a pénz nem boldogít". A fenti viszonyrendszerben ez azt jelenti, hogy a pénz boldog pillanatokat tud okozni, de harmóniát nem.

Lássuk tehát akkor a lottó nyeremény hatásait. Egy nagyobb pénzösszeg egyfajta sokkhatásként jelentkezik az emberek életében. Fontos, hogy a lottó nyeremény összege lényegesen nagyobb legyen, mint az adott ember korábbi anyagi lehetőségei. Demján Sándor nyer egy milliárdot a lottón biztos nem kerül értékválságba. Nyilván a legtöbben azonnal otthagynák a munkahelyüket, elköltöznének valami szép házba, utazgatnának, vásárolnának ezt-azt. Ezzel nincs is semmi baj, a fenti definíció értelmében boldog pillanatokat vásárolnának a pénzen. Ez lehet egy új Ferrari, vagy expedíció a Mont Blanc-ra, mindenkinek más. Olyan örömöket vásárolnánk amikre vágyunk de eddig nem volt lehetőségünk. Rendben van. Eltelik egy év, kiutazzuk-kiköltekeztük magunkat. Mihez kezdünk most? Ha jól belegondolunk ez nem is olyan könnyű kérdés. A megélhetésünk-jólétünk amiért eddig dolgoztunk egy csapásra megoldódott. Pár milliárddal a bankszámlán a havi kamat nagyobb, mint egy középvezetői fizetés. A korábbi munka+annak jól megérdemelt gyümölcse viszonyrendszer felborul. Ez a legtöbb ember életében nagyon fontos szerepet játszik és ennek kiesése hatalmas ürességet tud maga után hagyni. A legtöbb ember nem tud igazából arra a kérdésre érdemben felelni, hogy mit kezdene az életével ha hirtelen nem kéne többet dolgoznia és fáradoznia azon, hogy neki/gyerekeinek/unokáinak biztosítsa a megélhetést/jólétet/oktatást, stb. Képzeljük el, hogy egy reggel felkelünk és NINCS MIT CSINÁLNUNK. A korábbi viszonyrendszereink egy része felbomlik (kollégák-főnökök-beosztottak). Munkánk, hivatásunk, szakmánk része az önidentitásunknak, ha ez elveszik hirtelen az komoly problémákhoz vezethet. Az összes ismerősünk/barátunk dolgozik, teszi a dolgát. Unatkozunk, kitalálunk magunknak ilyenkor pótcselekvéseket, nyitunk egy éttermet, tőzsdézünk, szerencsejátékozunk akármi. Szerintem itt már lehet érezni, hogy azért ez a helyzet mégsem annyira felhőtlen, mint elsőre gondolnánk. Ha ehhez hozzávesszük az emberi kapzsiság és irigység nyomán elkerülhetetlenül felbomló emberi kapcsolatainkat már talán nem is olyan nehéz elképzelni, hogy sok ember nem nyertesen jön ki egy ilyen szituációból. Alkoholizmus, kábítószer, túlköltekezés, boldogtalanság, depresszió. Véleményem szerint sok nyertes azért költi el az összes pénzt, mert tudat alatt a pénzt okolja (jogosan) az élete megromlásáért.

Mielőtt sokan felháborodnának a fenti okfejtés nem feltétlenül és mindenkire igaz. Nyilván sokan vannak akik át tudnák vészelni a sok pénz okozta értékválságot és megtalálják saját magukat az új körülmények között is. Jótékonykodnak, kutyamenhelyet építenek, tibetbe zarándokolnak, vállalat birodalmat alapítanak. De ha jól belegondolunk azért ez nem annyire triviálisan egyszerű. Ha sikerül azt megvalósítanunk, hogy a sok pénz nem csupán boldog pillanatokat hanem harmóniát is hozzon az életünkbe, akkor nincs miért aggódunk. Azt hogy ezt hogyan érhetjük el nincsen recept, minden embernek saját útja van.

Vigyázzunk tehát amikor drukkolunk, hogy kihúzzák a számainkat, mert lehet mi húzzuk a végén a rövidebbet!


2 komment

Címkék: zen más

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr471656610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2010.01.09. 02:01:10

Épp erről beszélgettünk tegnapelőtt egy barátommal... Arról győzködtem, hogy nem szeretnék akkor vagyont nyerni, hogy otthagyjam a munkahelyemet. Annyi pénz persze nagyon jó lenne, amiből kifizethetnénk a lakáskölcsönt, finanszírozhatnánk a gyerekek diplomáját és kisegíthatnénk a családtagokat, de ennél több akkora felfordulást jelenten az életünkben, amit biztos, hogy nem tudnánk feldolgozni. Egyébként nem nagyon valószínű, hogy valaha nyerek a lottón, mert soha nem is játszom. A lottózásban szerintem a legjobb rész, amikor minden héten fejben elköltjü, osztogatjuk, befektetjük a nyereményt. Igazából nyerni nagy szerencsétlenség lenne.

Láttam egy filmet, amiben egy hajléktalan életét kísérték végig, miután talált (a filmesek tették oda) 100,000 dollárt. Ki lehet találni, hogy mi lett a történet vége...

Reversal of Fortune
www.imdb.com/title/tt0838195/

rudiking 2010.01.17. 09:43:17

Értem én az üzenetet, hogy ne legyünk már a monetáris rendszer/kapitalizmus rabjai, de azok vagyunk bszus csak az a baj... és abban se hiszek, hogy a harmóniát különböző szinteken ugyanolyan könnyű megtalálni. Plusz bővíteném a kezdő kitételrendszert is, ugyanis pl. nekünk nincsenek napi megélhetési problémáink, de otthonunk, gyerekünk nincs, egymással töltött időnk eddigi életünk töredéke, és a következő években sem lesz ez 50% felett... csak ezt 3 apróságot harmónikus szintre emelni kb. min 20 év folyamatos pénzkereséssel lehet, nagyon szerencsés esetben, ezalatt pedig megöregszünk, és szépen elfelejtjük honnan hová is indultunk, mire is vágytunk ha nem akarunk szép lassan bekattanni. Viszont ha nyernénk, 1 éven belül mindhárom topikban harmonizálhatnánk jelenlegi vágyaink szintjére:)
süti beállítások módosítása