Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Új fényképezőgép

2008.07.17. 15:21 Dewla

Előre leszögeznék bizonyos dolgokat. Ez az első fényképezőgéppel foglalkozó post ami nem véletlen. Amint azt a tech érzékenységű blogok olvasása közben felfedeztem, szintem mindegyik blog gazdája elég komolyan veszi a fényképezés témáját. Tükörreflexes gépek, optikák, makrók, Raw image-ek, ezen kívül folyamatosan frissülő Flickr csatornával bírnak. Ez eddig engem valahogy elkerült. Persze bírom értékelni Handrás remek képeit pl. a Sharjahról készült brutál 65 megapixeles zoomolható panorámaképét. De neki ugye milliós eszköze van. Persze úgy sem könnyű fotózni, mert ha valamit leszűrtem a fotósok hozzászólásaiból az nem más, mint hogy ha valaki jobb gépet vesz még nem biztos hogy jobb képeket fog csinálni.

Szívesen örökítek meg dolgokat amik történnek körülettem, szívesen készítek rengetek fotót kutyáról, macskáról, az épülő házról, stb. Ellenben nincsenek ezzel kapcsolatban művészi hajlamaim, utána a legjobb fotókat nem Photoshoppolom. iPhoto-t használok nem Aperture-t. Az viszont fontos, hogy a fényképezőgépnek ne kelljen külön táska, elférjen a zsebemben, és másodperceken belül minden állítgatás nélkül készülhessen az első kép.  Nem gondolkozom kompozícióban. Jelenleg szinte egyik mobiltelefon kamerája sem nyújt eleget minőségben számomra, illetve nem fogja a kamera meghatározni, hogy milye mobilt használok. Más szóval én a tipikus point-and-click kompakt digitális kamerák tipikus fogyasztója vagyok. A technika azért ebben a szegmensben is fejlődik ezerrel. A méretek csökkennek, a megapixelek nőnek. Ma már 8 alatt alig találni, és a kompakt szegmensben is gyakori a 12 megapixeles felbontás. A közhiedelemmel ellentétben a nagy felbontás egy kis gépben rossz nekünk. Egy pici gép által készített 6 megapixeles képnél nem lesz drámaian jobb egy 12 megapixeles kép, viszont sokkal több helyet foglal. A megapixelek tunningolása egyértelműen marketing stunt.

Eddig egy Casio Exilim S-600-as penge vékony 6 megapixeles fényképezőt használtam. Tette a dolgát, elővettem, ON gomb, kattint-kattint, eltesz. Ez a gép egyszercsak LCD hibás lett, a javítás majdnem egy új kamera ára szóval egyenlőre felejtős. Ha ebayen sikerül fillérekért venni mondjuk egy optika hibásat, akkor talán a kettőből sikerül egy jót csinálni. De addig is kellett valami, a ház épül, a kutya meg a macsak mindkettő szinte minden nap művel valami olyat amit az ember lefotózna. Elkezdtem tehát utánajárni és megdöbbenve olvastam, hogy ma már hozzáférhetőek olyan komakt gépek amelyek HD videó rögzítésére is képesek. Ez tényleg mintha nekem találták volna ki. Nagyon kevés videót veszek fel egy évben, inkább csak rövid eseményeket. Nem nagyon sanszos, hogy külön hurcibáljak magammal egy videó kamerát. Eddig a Casio kamerával rögzítettem, és hát a minőség nagyon gyenge volt. Hosszas keresgélés után két kamera maradt a talonban, az egyik a Samsung NV24 HD, mígy a másik a Kodak V1253. Sokáig tipródtam azon, hogy esetleg egy HD-t nem tudó, de amúgy viszonylag jó Nikon vagy Canon fényképezőt vegyek, de végül győzött a HD-s videó rögzítés. A Samsung és a Kodak között olyan egyszerű érv döntött, hogy a Kodak fele annyiba került. Így lett végül a V1253, a képen látható V1253. Fehér Apple Macbook design, 12 megapixel,  3''-as kijelző, HD videórögzítés, sztereó mikrofon. Ár/érték arányban nagy nyerő a készülék, ami hiányzik az az optikai képstabilizátor, de vagy a HD-s videórögzítésről kellett volna lemondanom, vagy kétszer annyit kellett volna fizetnem.

Összességében elégedett vagyok az eszközzel. A 12 megapixelből 9-et használok, mert a 12 megapixel a 4:3-as képarányt jelenti. Ahhoz, hogy HDTV-re passzoló 16:9-es képet lehessen fotózni, a gép lényegében autómatikusan levágja a 12 megapixeles kép tetejét és alját. Persze így elveszik információ, de így sokkal jobb a képeket tv-n nézni, és a gép kijelzőjét is sokkal jobb használni. Nagyszerű, hogy .mov-ban rögzíti a videókat, így egyből be tudom nyomni iMovie-ba és már mehet is a szerkesztés. Persze a videó minőségét nem lehet összehasonlítani egy HD-s videó kameráéval, de ahhoz képest, hogy egy kompakt fényképező készítette elfogadható.

Negatívumként tudom felhozni, hogy gyenge fényviszonyok között vaku nélkül szinte lehetetlen éles képet csinálni (persze az előzővel sem lehetett), és a kikapcsolási procedúra egy picit túl sokáig tart.

Példa képek: kert, műszerfal, panoráma, kutya, virág

Példa videók: tűz, kert


1 komment

Címkék: gadget

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr27572784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dago 2008.07.24. 11:31:15

ez a kettő az egyben dolog óriási praktikum.
én mindig is ódzkodtam ezektől, de ma már annyi kütyü van, hogy nem lehet egy börönddel elindulni várost nézni. azért ez a 40 ezer pénz elég gyanús. no mindegy. en hasonló cipőben jarok, de a HD videorol le kellett mondanom, ugyanis még egy uj gepet is kellene vennem, amin vagok, es itt bukik az ar-ertek arany. :)) szoval az avchd telleg tuti, de azert kell egy kis vas hozza ha kockapontosan akarjuk vagni.

en maradtam a sony w115-nel. nagyon tuti. es itt a nagy kedvenc: www.edigital.hu/product.php?productid=35769
kiprobaltam. kicsit nagyobb mint egy cigis doboz, nincs benne mozgo alkatresz, utesallo, beviheted a vizbe, es kezremegest total kiszuri.
süti beállítások módosítása