Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Apple stratégia

2008.04.08. 16:21 Dewla

Az Apple nemrégiben bejelentette az SDK-t, azaz a Software Developement Kit-et. Ez nem más, mint a hivatalos fejlesztőkörnyzet, amivel bármilyen cég fejleszthet jobbnál jobb programot az iPhone-ra (többek között ennek az eredménye lesz az iGO8 megjelenése is). Az emberek ennek a hírnek örültek, mindenki boldog. Egy pillanatra lépjünk távolabb, és próbáljuk az egész képet nézni. Lássuk mi is történt összességében:

Az Apple Steve apu és egyáb más okos és kreatív embereknek köszönhetően az iPod-dal lekaszálta az mp3 piacot, amerikában 70% fölötti részesedést érve el. Zseniális lépés volt, le a kalappal. Szerintem valamikor a 4. generáció és az 5. generáció határán az Apple rájött, hogy az emberek szeretnek Apple dolgokat magukkal cipelni, mert szépek, jók, jó őket használni. Ez eddig még mindig érthető. Nekem megyőződésem, hogy amit most fogok írni, az az Apple vezetésének a fejében már akkor ott volt, amikor a multi-touch interface még csak papíron létezett.

Elkezdték szépen lassan kiszivárogtatni, hogy az Apple telefont fejleszt. Tudatosan gerjesztették a média hype-ot már jóval a megjelenés előtt. Az iPod sikere miatt egy iPod+telefon egyben már önmagában elég ahhoz, hogy mindenki ezt várja, és erről beszéljen. A bejelentéskor már akkora volt az érdeklődés, hogy az példátlan. Természetesen Apple módjára a design és az felület (UI) végtelenül átgondolt, a tökéletesség határás súrolja. Ezért amikor az emberek a bejelentésen meglátták az eszközt, mindenkiből előtört az INSTANT GET érzés. Az Apple pontosan erre számított, évekig dolgoztak azért, hogy a telefon erőteljesen más legyen, mint a többi piacon lévő. A felhasználói élményre gyúrtak rá, a gördülékeny kezelhetőségre, a sebességre. Olyan alap dolgokkal meg nem foglalkoztak, hogy MMS. Így elérték, hogy a potenciális célcsoport szemében az iPhone-nak versenytársa se legyen. Nyokodtam a minap sokáig egy N95-öt. A szememben nem egy univerzumban játszanak. Hiába GPS, meg hiába 5 megapixeles kamera, meg HSDPA, nem érdekel. Kőkorszakinak tűnt a kezelése. És a blogokat olvasva nagyon sokan vannak így. Ha ellopnák iPhone-t vennék. Ha kapnék egy N95 8GB-ot eladnám és iPhone-t vennék. Gondolkozás nélkül. Számomra jelenleg a piacon az iPhone-nak nincs versenytársa. Persze lehetne jobb is, de miután előszor Ifa megmutatta, hogy hogyan működik abban a pillanatban tudtam, hogy ez kell, és kész. És nem érdekel, hogy nem tudok business card-ot fogadni.

Picit elkalandoztam, szóval a lényeg, hogy sokan és masszívan elkezdték vásárolni a telefont. Terjedt. Feltörve, szépen szivárgott mindenfele. Behozták néhány EU-s országba is, nem volt elsöprő siker, de azért terjedt. Aztán amikor már több, mint 4 millió volt az embereknél bejelentették az SDK-t. Utána. Nem a készülék megjelenésekor, mint pl. a Symbian-os telcsik esetében. Ez itt egy kulcs momentum. Merengjünk el egy percig ezen. Szoftverfejlesztő cég CEO-ja vagyok. Az Apple azt mondja, itt a környezet vigyétek, 4 millió kimondottan fizetőképes potenciális vásárlót szerezhettek, ha megírjátok a tuti szoftvert. Ja és év végére lesz 10 millió. Hát ha én vagyok a CEO, akkor azt mondom héé John, hagyd abba akármi az amit csinálsz és fejleszd a durvát az iPhone-ra. Mi történik? A profit reményében a legnagyobb és legprofibb cégek fogják a legjobb alkalmazásokat fejleszteni iPhone-ra. Olyan cégek kezdek iPhone fejlesztésbe, mint pl. az Electronic Arts. Ezáltal a legjobb és legprofibb alkalmazások fognak születni. Játékok, navigáció, flash és ki tudja még miket várhatunk. Ez még tovább fogja növelni az iPhone vonzerejét, ami miatt még többet fognak eladni.

ÉS EZT MÁR A LEGELEJÉN TUDTÁK.

1 komment

Címkék: iphone

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr80416961

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: J2me Blog » Blog Archiv » Apple stratégia 2008.04.08. 16:58:20

[...]és egyáb más okos és kreatív embereknek köszönhetően az iPod-da (via iPhone Blog.co.uk - The best blog about the new Apple[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netman · http://justnetman.com 2008.04.08. 22:20:47

Zseniális poszt. És van benne valami. Jó előre el volt ez tervezve... :)
süti beállítások módosítása