Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Mire jó az iPad?

2010.07.27. 10:41 Dewla

A legtöbbször a címben szereplő kérdést teszik fel nekem. Lassan egy hónapja van már meg az iPad és még nem írtam magáról az eszközről semmit. Azért nem, mert ahhoz későn lett meg, hogy unboxing, meg így néz ki előről-hátulról, ezt tudja, azt tudja típusú dolgokat írjak, ilyeneket már úgyis olvasott mindenki akit érdekel. Jelen poszt témája, hogy pontosan mire, hogyan és mikor használom az eszközt.

Essünk túl a technikai részleteken, egy WiFi+3G-s 32 GB-os modellre esett a választás. Eredetileg 16 GB-osat akartunk, de az annyira hiánycikk volt, hogy még talán most sem érkezett volna meg. SIM kártyának egy Djuice ReloadNet-et vásároltam. Ez azért jó, mert nincs havidíja, felrakok rá valamekkora összeget, és 5 ft/Mbyte áron akkor használom el amikor akarom. Ha tudom, hogy intenzíven fogom használni, akkor a feltöltött keret terhére aktiválhatok 30 napos csomagokat is (pl. 5GB=6000 Ft). A Djuice még nem árul Micro SIM-et, ezért a rendes régi SIM-et egy ollóval vágtam méretre, a művelet nem bonyolult, kis kézügyességgel és egy netes útmutatóval nem nagy ügy. 

Fóliát nem használok hozzá, szerintem nem szükséges, ekkora felületre úgysem tudnám szépen feltenni, ráadásul ezt nem teszem folyton kulcs mellé zsebre. Az iPadhez mindenképp kell valamilyen tok, ha ki akarjuk vinni a lakásból. Én az igen kiválló DodoCase-t választottam, amely a rendelést követő hatodik héten érkezett meg, a kicsomagolásról készítettem egy igen amatőr videót:

 Lássuk akkor, hogy mire jó az iPad a mindennapokban.

Netezés

Általában napközben a kanapé mellett hever, ha valamit gyorsan meg kell nézni a neten (filmnézés közben pl. hogy miben is játszott még az adott színész), vagy neten kaját rendelni, akkor teljesen természetes, hogy az iPad után nyúlunk, nem egy laptopot hajtogatunk ki.

E-mail és RSS 

E-mail és hírolvasásra is az iPad-et használom. A beépített e-mail kliens remek, a billentyűzeten fektetett módban akár egy fél oldalas e-mail begépelése sem okoz kis megszokás után problémát. RSS olvasgatás kapcsán meg kell, hogy említsem a Reeder nevű alkalmazást, ami az eddigi legjobb RSS olvasó amit valaha használtam beleértve az asztali gépen futókat. Kis kupacokban vannak a hírcsoportjaink, azokat tudjuk pinch-zoom technikával kibontani, csodás a felület, szinkronozál a Google Reader accountunkkal, tudunk megosztani cikkeket, mindent tud, tényleg remek alkalmazás. Pár screenshot:

 

 

Játék

Természetesen van rajta pár játék, amikkel nagyon jól el lehet szórakozni, bár eddig nem játszottam túl sokat az iPaden. Felsorolás szerűen az általam jónak gondolt játékok: Plants vs Zombies, Flight Control HD, ZenBound 2, Canabalt, Uzu, Pinball HD, Real Racing HD. Remek játék platform az iPad, tényleg élvezetes a nagy kijelzőn játszani, de nekem a Nintendo DS és az asztali konzolok közé nem igazán van szükségem köztes játék platformra, ezért talán erre használom a legkevesebbet.

Olvasás

Különböző könyvek és újságok olvasására remek az iPad. Könyvolvasásra a beépített iBooks alkalmazást (könyvek + saját PDF-ek), az Amazon Kindle alkalmazást (több százezer könyv közül lehet választani és vásárolni) használom. Nagyon hasonló a kettő, az iBooks egy kicsit szebb, a Kindle kicsit célszerűbb. A világító kijelző egyáltalán nem zavar, simán tudok rajta huzamosabb ideig olvansi, csak a háttérvilágítást kell a fényviszonyokhoz beállítani.

Könyvek mellett a Wired c. újság iPad-re optimalizált változatát vásárolom, havonta  5 dollár, ami nagyjából fele annak, mintha egy itthoni újságosnál venném meg. Hihetetlen élmény ebben a formában újságot ovlasni. Videók vannak a cikkekbe ágyazva, néhol 3D-ben forgatható ábrák, zenék. Ez a nyomtatott sajtó jövője, eddig akinek mutattam mindenki el volt tőle ájulva. Álló és fekvő módban is be vannak tördelve a cikkek, még a hirdetések is szemet gyönyörködtetőek, és nem utolsó sorban az újság is érdekes. Remélem egyre több nészerű újság dönt úgy, hogy ennyi energiát fektet be a digitális változatba. Persze abba belegondolni is elkeserítő, hogy magyar nyelvű kiadvány mikor fog iPad-re optimalizált változatban kijönni. Ide kattinva az előző havi szám Toy Story-s cikk kezdő oldalát láthatjuk.

Zenehallgatás

Önmagában zenelejátszónak használni szerintem nagy, inkább olvasás közben szoktam berakni valami kellemes jazz-t. Az iPod alkalmazás jobban hasonlít az asztali gépen futó iTunes-ra, mint az iPhone-os iPod app-ra.

Filmnézés

Nem vagyok nagy rajongója a filmek ide-oda konvertálgatásának, néha iPhone-re szükségből megteszem. Az AirVideo alkalmazásnak köszönhetően erre most nincs szükség. Az asztali számítógépünkön futó szerver alkalmazásban be tudjuk állítani a megosztandó könyvtárakat (ezek lehetnek hálózati mappák is!), és a ház bármely Wifi-vel lefedett pontján streamelhetjük a videókat a gépről (NAS-ról) az iPad-re. A progi nagyon okos, kezel szinte minden formátumot és feliratot (beleértve a .mkv tárolót is). Elfordul, hogy elalvás előtt még egy-egy sorozat részt néztem a laptopról az ágyból, amióta megvan az iPad nem járt fönt a laptop a háló szobában. Az iPad kijelzője már éppen akkora, hogy ágyban fekve remek élmény filmet nézni róla. Ebben az értelemben teljesen kiváltotta a laptopot. Ha mégis kell valamit a laptopon állítgatni (pl. egy feliratot átnevezni), akkor a LogmeIn nevű alkalmazással lehet távirnyítani a rendes számítógépet távoli asztali kapcsolat szerűen (az iPad képernyőjén látjuk a számítógép képernyőjét, ahogy húzzuk az ujjunkat úgy megy az egér, stb).

Facebook/Twitter

Egyenlőre, sajnos egyiknek sincs saját natív iPad alkalmazása, de a Facebooknak a rendes webes felületét simán lehet használni. Twitter kliensnek egyenlőre a Twitterrific ingyenes változatát használom, nem az igazi, de a régi Tweetie most hivatalost Twitter kliens fejlesztői nagyon ígérik az iPades verziót szóval most már kivárom. Egyébként per pillanat az Osfoora HD-t vásárolnám meg. Meg kell még említenem a Flipboard nevű ingyenes alkalmazást, amely a hírolvasás és a közösségi média fogyasztását egy teljesen más oldalról közelítni meg. Nagyon izgalmas és innovatív a cucc, érdemes megnézni a videót:

 

 Összegzés

Nagyjából ezekre használom az iPad-et. Nincs olyan nap, hogy ne venném kézbe valamilyen oknál fogva, folyamatos használatban van. Azóta a laptopot drasztikusan kevesebbet használom. Amire csak tehetem inkább az iPad-et veszem elő. Egyértelműen látszik, hogy nem vált ki egy asztali gépet, de amit tud az iPad arra sokkal jobb használni, mint egy asztali gépet. A 4:3-as kialakítás nagyon okos lépés volt az Apple részéről sokkal kényelmesebb így a gép, jobb a formája. Szinte minden tartalom jobb ebben a formában kézben tarva. Egyedül a filmnézésnél nem ideális, de nem is ez a meghatározó szempont, hanem a weboldalak, könyvek. Unalomig elcsépelt, de az iPaddel tényleg megtörténik, hogy a hardver eltűnik az ember kezében használat közben. Ha a Wired-et olvasom akkor nem egy multi touch érintőképernyős 1Ghz-es processzoros táblagépet tartok a kezemben amin egy enhanced pdf fájl van. Ilyenkor az iPad egy újság, máskor könyv, megint máskor egy internet böngésző. Ez a kézzel és ujjakkal manipulált digitális tartalom varázsa. Ez varázsolja el a gyerekeket is, akiket mágnesként vonz az iPad, de szinte mindenki megcsodálja az eszközt még az is aki be van oltva kütyük ellen.

A fenti listából is látszik, hogy az iPad-et nem a hardver, hanem a rajta futó alkalmazások és az elérhető tartalmak teszik egyre jobbá és jobbá. A fejlesztőknek vonzó az étékesítési modell, rengeteg potenciális vásárlóhoz jutnak el, egyszerűen működik a rendszer. Az iPad már jóval három millió eladott készülék fölött jár, érdemi konkuránciája a mai napig nincs. Október-novemberben talán megérkeznek az első andoridos tabletek, meglátjuk mekkora lesz a lemaradásuk (nem hardveresen, mert úgy biztos lehagyják majd az iPad-et hanem szoftveresen).

Végezetül pár random gondolat:

  • Nagyon várom az iPad-re az iOS4-et, nem szükséges a multi task, de az alkalmazások közötti gyors váltást nagyon megszerettem az iPhone-on, csakúgy mint a Mail alkalmazásban a converstation nézetet (adott címzettel folytatott oda-vissza levelezést egybe csoportosítja), de amit a legjobban várok az a folderekben rendszerezés. Ősszel toább fog javulni az iPad, remélem nem fogják pénzért adni a frissítést, bár a kísértés nagy, az addigra eladott 4-5 millió iPad-et beszorozzuk 5 dollárral...
     
  • Még nem voltam hosszabb úton vele, reményeim szerint utazáskor nem is kell majd vinnem laptopot.
     
  • Aki csak otthon tervezi használni annak nem kell a 3G-s változat, de aki időröl időre kiviszi a lakásból az mindenképp 3G-set vegyen, meg fogja bánni ha nem így tesz. Volt nálam kölcsön egy nem 3G-s, nagyon bosszantó, amikor ott van az embernél ez a remek eszköz és még az e-mailjeit sem tudja megnézni rajta.

 

Végezetül azzal zárnám az írást, hogy az iPad nem egy nagy iPhone, hanem az iPhone egy kis iPad, csak a technológia úgy hozta, hogy az iPhone előbb került a piacra.


12 komment

Címkék: apple iphone ipad

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr942179425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hhhhhhh 2010.08.01. 09:11:18

Nagyon jó cikk. Ez az eddigi legjobb összefoglaló!

DeadBodiesEverywhere 2010.12.12. 23:43:52

Ja ja, nagyon frankó írás.

3g-nél nekem 1 bajom van, hogy a cég fizeti a mobilnetet, és ezért nem hiszem h ki tudok vhogy sajtolni belőlük egy második simkártyát privát dolgokra.

Viszont havi pl. 3ezer ami a tmobilenál a 3g-s netcsomag ára felesleges pénzkidobás lenne.

Utcán nem hiszem hogy elővenném, a mobilomon meg van olyan program amivel meg tudom osztani a 3g-t wifiként, max rá kell dugni egy töltőre :-D

Dewla · http://konnektor.org 2010.12.13. 06:37:14

Köszi szépen.

Nézd meg a djuice reload net csomagokat. feltöltőkáeryás rendszer, nincs havi díj. rátöltez valami összeget és 5 ft/mbyte-ba kerül a netezes.

DeadBodiesEverywhere 2010.12.15. 21:06:46

Igen, azt néztem, ahogy Te is írtad ebben.
Kár hogy már elmúltam 25, így majd vkit meg kell kérni hogy vegye meg nekem :-D

Viszont most a 3G-s verziókat nagyon drágán árulják, de a sima wifi-t meg lehet 1 hét után megbánnám.

Hiába tudnám a telefonomról osztani neki wifi-n a 3G-t, az nem ugyanaz, a telefon is gyorsabban lemerül :( meg macerás is.

Ezen töröm a fejem jelenleg és nézem az árakat.
16GB 3G -re első sorban.

DeadBodiesEverywhere 2010.12.16. 22:58:05

Ez a Dodocase nem gáz hogy fa?
Nem karcolja meg az Ipad-et?

Dewla · http://konnektor.org 2010.12.16. 23:01:15

Nem. Mivel nem ér közvetlenül hozzá, hanem kis szivacsokra fekszik fel.

DeadBodiesEverywhere 2010.12.23. 23:49:28

Közben beszereztem egyet, igaz csak 16GB, de legalább a 3G-vel nem lesz gondom.
Eddig nem bántam meg, hatalmas élmény.

DeadBodiesEverywhere 2010.12.27. 18:06:50

Szia,

a Djuice ReloadNet -tel kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy akkor ha pl. feltöltessz rá 500MB-ot, 2.000 ft-ért, akkor azt 45 napig használhatod? Utána kell venni egy újat.

Jól értelmezem a honlapjukat?

Elsőre úgy értelmeztem hogy veszek 500MB-ot és amíg el nem fogy használom.

Kár, hogy így működik, így már nem olyan jó az ajánlat, max a hűség hiánya miatt.

Dewla · http://konnektor.org 2010.12.28. 06:55:16

Hi,

Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-ot. Ezt a pénzt 5 ft/mbyte áron egy évig bármikor lenetezheted. Ezen felül az egyenleged terhére vehetsz csomagokat pl. 500 mbyte-ot amit 30 napod van felhasználni. Nyilván a csomagok ára jóval kedvezőbb, mint az 5 ft/mbyte-os "alapdíj", tehát ha tudo előre hogy most sokat fogod használni akkor érdemes venni csomagot, amúgy meg lehet hagyni az egyenleget és használni boldogatn.

DeadBodiesEverywhere 2010.12.28. 23:10:46

Értem.
Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség.

Azt hittem h rátöltöm a 3000-et, aztán abból kell venni a csomagokat. Pl. az 500MB-ost.

Dewla · http://konnektor.org 2010.12.29. 00:55:33

Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből veszed, de ha épp nem vettél csomagot akkor él az 5ft/mb. Szerintem ez ideális az iPad-hez.

DeadBodiesEverywhere 2011.02.02. 19:08:33

Szia,
megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik,

A forgalomadatokat a mydjuice oldalon majd láthatom, ha jól értelmeztem és fel is tudom azon keresztül tölteni ha veszek egy feltöltőkártyát, vagy van a djuice is bankautomatáknál, nem?
Köszi!
süti beállítások módosítása