Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Kezemben az iPhone 3.0

2009.06.05. 10:45 Dewla

Tegnap este nem bírtam tovább, és felraktam az iPhone 3.0-ás szoftver legutolsó, a véglegeshez nagyon közeli bétáját (beta5). Tudom, hogy csak pár nap, de látnom kellett az új funkcionalitást. Tegnap este végig tweeteltem a telepítés folyamtát, valamint az új funkciókról is beszámoltam. Itt most összefoglalom a tapasztalatokat. Arról, hogy hogyan kell telepíteni a béta szoftvert fejlesztő account nélkül nem írnék mivel néhány nap múlva úgyis jelentőségét veszi a végleges változattal.

Lássuk tehát sorra a szembetűnő változásoakt. Ez a képernyő fogad a frissen felinstallált 3.0-ás szoftverben. Rögtön láthatjuk az új Voice Recorder alkalmazást és éles megfigyelők alul a kis pöttyök mellett kiszúrhatjáka Spotlight kereső nagyítóját.

Ha a szokásos módon a Home screenről egyel balra húzzuk a képernyőt (ahol korábban nem volt semmi, bejutunk a Spotlight-ba. Itt a jobb oldali képen láthatjuk, hogy amikor beírunk valamit a keresőbe rögtön jönnek a találatok, legyen szó emailről vagy akár egy dalról. Sajons az e-mailek esetében csak a subjectben keres, de ne legyünk telhetetlenek. A képen jól látható hogyan lett megvalósítha a copy-paste. Csak nyomva tartjuk az ujjunkat a szövegen és mikor felengedjük feljön a menü. Nagyon könnyű nagyobb szövegeket is kiválasztani, három bökésből kijelöltem az Index egyik hasábját és beszúrtam egy e-mailbe. Az Apple későn építette be ezt az amúgy alapnak számító funkciót, de cserébe jobbat alkottak, mint bármi a jelenleg a piacon.

A következő két kép közül az elsőn az új hangrögzítő alkalmazást láthatjuk amelynek a kezelőfelülete baromi jól néz ki, igazi Apple design. Bónusz jópofaság, hogy ha a mikrofon képét böködjük az ujjunkkal kileng a VU mutató. Meglepően sok időt eltöltöttem ezen funkció kipróbálásával :) A másik képen azt láthatjuk hogyan működik az MMS. Egész egyszerűen intergrálva van az SMS-ek közé, simán beszúrhatunk egy képet és elküldhetjük. Így integrálva a normál üzenetek közé több értelme lehet, mint rendesen amikor egy külön menü van, de azért továbbra sem tartom nagyon nagy jelentőségűnek a dolgot. Az Apple azért rakta be, hogy befogja a síró emberek száját akik ezzel cinkelték az iPhone-t. Talán Jobsék picit túl hamar gondolták úgy, hogy az mms halott, nem érdemes vele foglalkozni (egyébként az).

 

Vannak még egyéb funkcionalitások, pl. most már lehet vízszintes (landscape) módban sms-t és emailt írni, van internet megosztás (tethering). Összességében rengeteget fejlődött az iPhone a 3.0-ás szoftver segítségével. Még nem is beszéltem az első ránézésre nem látható fejlesztésekről amik hatásait csak később fogjuk érzékelni. Pl. a nyílt bluetooth periféria lehetőségekről, az alkalmazások hozzáféréséről a zenéinkhez, vagy az alkalmazásokon belüli további fizetés lehetőségéről. Örömteli, hogy bár az Apple-re sem mindig jellemző, a 3.0-ában szinte az összes felhasználói panaszt meghalgatták és egyszerűen belepakolták. Most már gyakorlatilag az FM rádión kívül semmilyen hiányossága nincs a telefonnak a konkurenciához képest, előnye viszont annál több. Úgy érztem egyre jobban elhúz az iPhone a mezőnytől és jót tenne mindenkinek, ha valami igazi versenytárs ütné fel a fejét. A Pre bemutatkozott (bár a kihajtható billentyűzettel sajtot lehet szeletelni...) és az oprendszer maga nagyon meggyőző. Reménykedek egy egészséges versenyben. Egyelőre úgy fest a Windows Mobile egész egyszerűen nem tudja tartani a lépést. Nem irigylem a hardver gyártókat akik mindenféle interfészt kénytelenek  hegeszteni a 2009-ben önmagában kőkorszakinak számító Windows Mobile 6-hoz. A puszta vassal versenyeznek, az egyre nagyobb felbontású kijelzőkkel, és a kamerák megapixeleivel. A vásárlók tömegeinek nem ez kell, és ezért a lemaradás egyre nagyobb lesz. Nézzük csak meg jelenleg milyen ütemben folyik a fejlesztés Windows Mobile-ra és iPhone-ra. Én már a WinMo 7-ben sem igazán hiszek. Túl későn fog kijönni, de hátha.

Zárásként egy utolsó képernyő a megújult Stocks-ból, ahol ha elforgatjuk a kijelzőt a grafikonon húzogathatjuk az ujjunk, és fölül láthatjuk a pontos értéket. Megfigyelhető továbbá az Apple részvényeinek árfolyam alakulása a WWDC bejelentések közeledtével :)

Hogy klasszikust idézzek: Egy csodálatos korban élünk!

 

 

 


4 komment

Címkék: iphone

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr11165097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.06.05. 15:10:18

Száz százaléknan egyet értek veled mindenben amit leírtál! Ehydolgot emelnék még ki, az MMS kivételével az iPhone 2G is meg fogja kapni a 3.0 összes új funkcióját. Mutasson valaki egy másik olyan 2 éves telefont, amire fel lehet tenni a legfrissebb, új funkcióktól hemzsegő op rendszert.

Egy hiba sajnos elkerülte az apple figyelmét: sötét hátterű web lapról képtelenség szöveget emailbeásolni, mert a fehér lapon olvashatatlan a világos szöveg.

(iPhone. 3.0-ról írva)

_fogtunder_ 2009.06.07. 20:06:49

én meg várhatok a jailbreakre/unlockra, remélem nem fog sokáig tartani. jól néz ki a cucc, csak hát ezek miért nem az 1.0-ban voltak benne? valljuk be, egyik újítás sem igazán előremutató feature, hanem sokkal inkább olyan szükséges funkció, amit egy smartphne-nak indulástól tudnia kellett volna, talán a spotlight kivételével, amit szintén tárt karokkal üdvözlök. az egészben mégis az a legszánalmasabb, hogy az apple 2 év alatt tényleg lelépte a konkurenciát sok téren.

ja, és tudom, hogy nincs jogom senki helyesírásába belekötni, de ebben a két mondatban durván sorjáznak: "Egyenlőre úgy fest a Windows Mobile egész egyszerűen nem tudja tartani a lépést. Nem irigylem a hardver gyártókat akik mindenfél interfésszt kénytelenek heggeszteni a 2009-ben önmagában kőkorszakinak számító Windows Mobile 6-hoz."

Dewla · http://konnektor.org 2009.06.07. 21:05:05

Köszi, kijavítottam a hibákat!

Egyetértek avval, hogy akár az 1.0-ban is benne lehettek volna ezek a triviálisnak tűnő funkciók, de szerintem a UI fejlesztéssel ment el a sok idő és ki akartak jönni minél előbb. Nem akartak ezekért csúszni. És ezek előtt inkább az AppStore-t fejlesztették, amit meg is értek.

Meg tényleg eladják a bugfixinget a népnek, mintha új feature-ök lennének :))

Jofkov · http://www.digitalbridge.hu 2009.06.09. 12:47:09

Jokov pedig alázatosan köszöni a 2. - 3.- képen megjelenő nevét:-D

Benne vagyok a Dewla blogban:-))) Yuppié!
süti beállítások módosítása