Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Az új Macbook és Macbook Pro, avagy Alu is the new Black

2008.10.15. 18:42 Dewla

Nem írnám le az új gépek pontos műszaki részleteit, akit érdekel keresse fel az Appleblogot, vagy az Apple hivatalos honlapját. Ajánlom továbbá megtekintésre az ott található demo videót. Szóval következzen, most a tények ismeretében a szubjektív véleményem.

Különösen érdekelt, hogy mi fog történni notebook fronton, mivel épp tervezem a hordozhatóra való váltást. A végeredmény vegyes érzelmeket kelt most bennem, de valószínűleg az első gép megtapogatása után már ez elmúlik.

Először is leszögezném, hogy a design szerintem nagyon jó lett. Kimondottan szépek az új gépek, lefogadom, hogy élőben még jobb a megjelenésük. Csupa üveg és alumínium.

Nem tetszik, mint oly sokaknak, hogy a Macbook és a Macbook Pro nem kapott külön designt. A Macbook Pro pont úgy néz ki, mint a Macbook csak nagyobb és erősebb a hardver. Összemosódnak a kategóriák, ez biztos teljesen tudatos lépés, de nekem jobban tetszett, hogy a Macbook Pro-nak exkluzívabb/professzionálisabb imidzse van. Persze most is az maradt, csak most már a kistestvérnek is az van. Szóval ez egy picit zavar. Viszont cserébe a legdrágább Macbook és a legolcsóbb Macbook Pro között az árdiferencia sem túl sok. Az xms.hu-n már lehet látni tájékoztató árakat. A "győztes" itt egyértelműen a sima Macbook, mert az lett prémiumabb, mint amilyen eddig volt.

A csillogó képernyőtől én nem félek, erre megy a világ, TV-ben is alig találni már matt kijelzőset. Valamiért most ez megy.

Az új trackpad szerintem elképesztően nagy királyság! Az ilyen megoldások miatt lehet szeretni az Apple-t. Egyszerűen fogja, és leradírozza a gombokat, helyette multi-touch gesztusok (1-2-3 és 4 újjas érintés), és maga az egész touchpad egy nagy gomb. Továbbá üvegből készül, ami tartós, az iPhone kijelzőjéhez hasonlóan nem kopik. Én így látatlanban merem mondani, hogy öröm lesz használni.

A Macbook Pro-ban bemutatkozott egy érdekes újítás, mégpedig az, hogy két videó kártya van benne. Egy energiatakrékos alaplapra integrált Geforce 9400M (ami a Macbook videó kártyája) és egy brutál teljesítményű 9600M GT. Mi döntjük el, hogy melyiket akarjuk használni. A váltás nem automatikus, hanem kilépés-belépés kell hozzá. A legjobb nyilván az lenne, ha on-the-fly lehetne váltani, sőt magától váltana attól függően, hogy be van e dugva a konnektorba.

Az Nvidia  PureVideo HD technológia szerepel mindkét videó kártyában, az hivatalos honlap szerint a 9600M GT-ben már második generációs ez a technológia van, de a 9400M-nél is megemlíti ezt a technológiát. A kérdés az, hogy ez mit jelent a gyakorlatban pl. a 1080p-s mkv file-ok lejátszásakor. Aki tud erről valami konkrétat, azt kérem ossza meg velem!

Nem örvendek túlságosan a fekete Macbook Air szerű billentyúzetnek. Szerintem a régi Macbook Pro bill sokkal jobb volt, és a sötétben is jobban nézett ki amikor világított. De hát ez van, a képernyő körüli fekete kerettel azért jól néz ki, értem, hogy ez a design már hozta magával a többit.

Az igazi jó vétel egy alu macbook lenne, de mivel az asztali gépemet tervezem leváltani nekem egész egyszerűen kevés a 13 colos kijelző elsődleges számítógépnek. Persze lehetne hozzá venni egy monitort, de pont azt akarom elkerülni, hogy legyen egy számítógép asztal, mindenféle kábelekkel. Marad tehát az eredetileg tervezett Macbook Pro. A kérdés ott merül fel, hogy érdemes vajon lőni egy régit, vagy venni egy újat. Összességében azt hiszem, hogy a régi letisztult design-ját értékesebbnek tartom. Olyan ez, mint ha egy hipermoder üveg épületet hasonlítunk mondjuk a Grasham palotához. A Grasham szép lesz még 50 év múlva is, de egy mai modern üvegpalota formája felett el tud járni az idő. Az új Apple gépek is nagyon szépek, de kizártnak tartom, hogy ezek a formatervek is lehúzzanak annyit, mint a Powerbook/Macbook Pro formaterv. Azért tech-mániás lévén nyilván jobban húz a szívem az új felé. Ráadásul az a vékony kijelző durván jól néz ki...


5 komment

Címkék: mac

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr37715692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack 2008.10.19. 21:26:23

Ez vmi eszmeletlen, ha vki megfogja csak 1-et tud kinyogni KELL es KELL es KELL!!!!!

swarci 2008.10.21. 21:24:24

Dewla én sejtem hogy az új Pro-t fogod venni:)))

Dewla · http://konnektor.org 2008.10.21. 21:31:22

Azért még vívódok nagyon...

Jofkov · http://www.digitalbridge.hu 2008.10.23. 01:49:09

Hat, ha vegul eldontod en szivesen segitek beszerezni, felteve,ha az U.S.A.-bol tervezed. Azert gondold at!: megeri-e ill. megeri-e ilyen eros dollar mellett? Szvsz: nem, de a dontes a Te kezedben van!

ifa 2008.11.10. 19:17:17

Legalább egy kommentet megejthetnél a témában ;)
süti beállítások módosítása