Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Recycling fogalom nélkül (frissítve)

2009.07.14. 14:41 Dewla

Pár éve szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Nem nagy erőfeszítés, valahol azt gondolom hozzá tartozik a XXI. századi életmódhoz, annak természetes része (kellene hogy legyen mindenhol). Persze nekem nagy erőfeszítés, mert általában addig hagyom felgyülemleni az újrahasznosítható hulladékot, amíg végül három nagy 120L-es kukazsáknyi gyűlik össze, ilyenkor aztán ott töltök vagy fél órát a sárga-kék-zöld kukáknál és dobálom bele a cuccot. De nem is ez a lényeg, legyen ez az én problémám. A lényeg, nem tiszták a szabályok. Nemrégiben megjelentek elég sok helyen ezek a szelektív gyűjtők. Azóta legalább három helyen laktam és mindenhol volt a közelben, feltételezem, hogy ez hasonlóan van az egész országban (de legalábbis a nagyobb városokban). Öt felé lehet szelektálni a szemetet: két féle üveg (színes-színtelen), papír, fémdoboz, műanyag palack. Ami engem nagyon bánt, hogy rendben van kirakták ezeket a konténereket, és össze is szedik, de a lakosságot nem (megfelelően) tájékoztatták. Számomra ugyanis egy csomó dolog nem egyértelmű:

Update: eFi küldött egy linketahol ezekre és más kérdésekre válaszokat kaphatunk, amiket most dőlt betűvel oda is írok a kérdésekhez. Thx!

  • Úgy praktikus, hogy összepréseljük a PET palackot, de ez csak akkor hatékony, ha a kupakját rajtahagyjuk. Kupakkal együtt dobjuk be? Egy mustáros üvegen rajtahagyjuk a fém kupakot? Vagy az menjen a fémhez? Vagy sehova? Címke maradhat?

    Fém kupak az üvegen nem maradhat, kupakkal nincs baj, papír címke nem mehet a műanyag közé.
     
  • A PET palack vonatkozikik vajon pl. a műanyag tejfolös dobozra? Vagy a Danone Activia kefires palackjára? Mi a helyzet a folykény szappanos tartóval?

    Tejfölös doboz, margarinos dobozt ne dobjunk a műanyagok közé, de a többi pl. tisztítószer flakon az mehet.
     
  • Higiéniai okokból érdemes elmosni a cuccokat, de erre sehol nem hívják fel a figyelmet. Feltételezem, hogy sokan dzsuvásan dobják be (eleinte én is).

    A honlapon külön fel van hívva a figyelmünk többször, hogy mindent mossunk el, zsíros és egyéb szennyezett szemetet ne dobjunk a gyűjtőbe.
     
  • Fontos és számomra megválaszolatlan kérdés a dobozos tej tetra-pack csomagolása. Nálunk papírdobozos termékből sok fogy (tej, narancslé). Ez belül alumínium, tehát nem világos hogy hova kell dobni. Egyáltalán lehet valahova? Az egyik helyen a papíros gyűjtő dobozra rá volt ragasztva egy matrica, hogy a tejes dobozt is ide lehet dobni, de máshol nem láttam ezt a matricát. Most akkor ezzel mi van? Amióta ezt láttam én a papír közé dobom.

    Erre részben van válasz. A honlap szerint gyűjthetjük a tejesdobozt, vagy a műanyag vagy a papír gyűjtőbe dobjuk. Állítása szerint fel van mindenhol tüntetve hogy melyikbe. A gyakorlatban egyetlen helyen láttam ilyet. Én a papírhoz fogom dobni.
     
  • A másik kardinális kérdés a nejlon, avagy a hajlékony falú csomagolóanyag. Szatyor a Tescoból, a rekeszes ásványvíz, vagy karton tej csomagoló nejlonja. Szerintem ezek nem újrahasznosíthatók, de persze lehet tévedek. Ha igen, akkor hova kell dobni? Műanyag palackhoz??

    Igen, a műanyaghoz dobhatjuk az un. tiszta fóliát (szatyor, csomagoló fólia).

  • A kutya és macskakonzerv doboza mehet a fémdobozok közé? A konténer piktogrammján alumínium dobozos üdítő képe van. Mehet oda a rendes konzervdoboz vagy csak az alumínium dolgokat tudják újrahasznosítani? Számomra ez sem egyértelmű. Sokáig bennem fel sem merült, hogy az állateledel konzerveket is gyűjtsem, egy ismerősöm mondta, hogy ő azt is külön gyűjti. Azóta én is. És itt mi a helyzet a címkével?

    Papír címkét ke kell szedni, ki kell tisztítani, hogy ne legyen benne maradék és akkor mehet a konzerve a fém közé.
     
  • A fenti kérdésekre biztosan van válasz, de vajon ez a válasz ugyan az Budaörsön, Kőbányán, Debrecenben, vagy a Rózsadombon? Magyarul létezik egységes gyakorlat?
     
    Mivel az információkat a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjáról származnak, létezik egységes gyakorlat. Az más kérdés, hogy ez a gyakorlat nincs megfelelően kommunikálva.

Elég szomorú szerintem, hogy ennyi kérdést vet fel egy olyan egyszerű ügy, mint a szemét szelektív gyűjtése. Amikor az egész beindult rá kellett volna szánni a pénzt és megbízni egy profi kreatív ügynökséget. Országszerte nagy kampányt csinálni, kiadványokat dobni mindenkinek a postaládájába, ismeretterjesztő rövidfilmeket nyomatni a tévében. Az elején sokat, aztán folyamatosan keveset, hogy a kérdés valamilyen szinten folyamatosan jelen legyen. Lehet volt valami kampány valamikor régen, de hogy pl. hozzám a recycling kapcsán semmi nem jutott el hivatalos csatornákból (pedig nem járok csukott szemmel a világban) az tuti. Persze kitalálok válaszokat ezekre a kérdésekre, csinálom a magam módján, de egyáltalán nem biztos hogy jól.

Érdekességként említeném még meg, hogy az egyik barátomnál nincsenek gyűjtők, hanem a rendes szemét mellé kell egy külön zsákban kitenni egyben az összes újrahasznosítható hulladékot. Aztán ezt gondolom elszállítják és kézzel valahol kiválogatják. Ezt a modellt alapvetően sokkal működőképesebbnek tartom, mivel az emberek részéről kevesebb energiát követel meg, azaz véleményem szerint lényegesen szélesebb körben tudna elterjedni a szelektív hulladékgyűjtés. Le merem fogadni, hogy mostani konténerek tartalmát is átválogatják, nem lenne sokkal nagyobb erőfeszítés ha minden egyben érkezne. Kár hogy nem ez terjedt el nálunk. Vajon miért nem? Mert rugalmatlanok voltak a szemetet gyűjtő társaságok? Mert kellett volna venni több vagy másmilyen kukás kocsit?

Ha valaki rendelkezik tuti információval a fenti kérdésekben ne habozzon kommentben közkincsé tenni, valamint ha hozzám hasonlóan vannak homályos foltjai a rendszerrel kapcsolatban akkor azokat is ossza meg, hátha arra meg más tudja a választ.


5 komment

Címkék: más

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr601245888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koax K. Ábel 2009.07.15. 01:22:48

Tiszteletem!
Debrecenben elég érdekes helyekre rakják a szelektív hulladékgyűjtőt... Persze nem a nagy lakóházak közelébe, hanem 5-10-20perc séta... Remek, és aztán meg csodálkoznak ha nem használják...

Dewla · http://konnektor.org 2009.07.15. 09:25:23

eFi, köszi a linket, ez lényegében minden kérdést megválaszol :) Ez a link kint lehetne jó nagyban a gyűjtőkön, persze most hogy belegondolok nyilván 1 perc guglizás után valószínűleg rátaláltam volna. Frissítem is mindjárt a bejegyzést a válaszokkal.

Wikh, ilyenkor sosem értem, hogy ha lehetne valamit normálisan is csinálni minimális odafigyeléssel akkor az vajon miért nem úgy történik...

eFi · http://fns.csokolade.hu 2009.07.15. 22:45:23

Nem neked kell guglizni, hanem valóbvan a konténerekre kellene nyomatni a linket, sőt, az egész howtot is - simán elférne rajtuk.

rudiking 2009.07.17. 18:54:03

A melohelyen arrol tartottak eloadast nem egyszer, hogy az orszag egyaltalan nem alkalmas szgyujtesre, az elso fazisnal tartunk, mely az emberek oktatása a szelektív gyűjtésre azzal, hogy a szelektív gyűjtőket kihelyezik. Nem létezik szelektív feldolgozás, minden ugyanoda kerül. Nálunk a cég összegyűjti, de nem talál olyat, aki akár pénzért is elvinné.
süti beállítások módosítása