Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

iTunes Store: I'm in!

2008.07.26. 22:01 Dewla

A Digitalbridge jóvoltából lehetőségem volt kipróbálni a Magyarországon egyenlőre nem elérhető iTunes Store-t. Az iTunes Store az Apple média boltja. Lehetőségünk van zenéket, filmeket és iPhone applikációkat vásárolni, valamint filmkölcsönzőként is működik. Zene Régebben némi trükközéssel lehetőség volt arra, hogy az ember valahogy beregisztrálja a magyar bankkártyáját, de azt a kiskaput bezárták, így most már kizárólag amerikai bankkártyával lehet fizetni a rendszerben.

Az iTunes Store-ból kezdetben csak zenéket lehetett vásárolni. Az iTunes ezen része Steve Jobs víziójának köszönhetően ma Amerika piacvezető zene boltja. Összesen több, mint 5 milliárd (itt megállunk, megpróbáljuk elképzelni mennyi is lehet 5.000.000.000) zeneszámot töltöttek le eddig az iTunes Store-on keresztül. A választék 8 millió szám. Az iTunes sikere nagyban köszönhető az iPod sikerének és fordítva. Korporét szaknyelven ezt hívjuk SZINERGIÁNAK. Később az iTunes Store a zénén kívül filmeket és sorozatokat is kezdett árusítani. Ezt a lépést az iPodok videó lejátszási képességei hozták. Az Apple TV új szoftverével együtt az iTunes Store beindított az on-demand film kölcsönző szolgáltatást, míg az iPhone 2.0-ás szoftverével együtt mutatkozott be az Application Store. Figyeljük meg, ahogy terjeszkedik szét ez az online marketplace a digitális szórakozás minden területére. Ma már az amerikai mozipremierrel azonos időben megtekinthetők a filmek az iTunes Store-on keresztül.

Miért jó nekünk az iTunes Store?

 Azért, mert könnyen, kényelmesen, legálisan, és viszonylag jutányos áron vásárolhatjuk meg kedvenc zenéinket, filmjeinket, sorozatainkat.

Miért rossz?

Az iTunes Store-t a legtöbb kritika a DRM (Digital Right Management) miatt éri az iTunes-t. Miben korlátoz ez minket? Leginkább abban, hogy az iTunes Store-ban megvett zenéinket csak iTunes-on és iPod/iPhone készülékeken tudjuk lejátszani. Ez nem egy szimpatikus lépés az Apple részéről, Microsoft módszerre hasonlító piaci részesedést védő eszköz ez, de úgy tűnik hatékony. A megvette zenéket csak 7x írhatjuk ki cd lemezre, csak 5 különböző gépre tölthetjük le. Természetesen már feltörték, el lehet távolítani a DRM-et az iTunes-on keresztül vett zenéről. Persze furcsa az, ha az ember legálisan veszi a zenéit, majd azokat feltöri. Nem annyira régóta néhány szám DRM nélkül van fent a Store-ban (iTunes Plus).

Hogyan működik?

Az iTunes Store használata nagyon egyszerű. Ha az ember már túl van az azonosító kreálásán, meg a bankkártya adatok kitöltésén, már kezdheti is a böngészést. Kezdjük a zenékkel! A Music Store mérete felmérhetetlen. Két lehetőségünk van, vagy tudjuk pontosan mit akarunk, vagy elkezdünk browse-olni. Ha tudjuk, hogy mit akarunk, akkor beírjuk a keresőbe, klikk a buy gomra, és már szedi is az iTunes a zenét, borítóval, néha szövegkönyvvel.

 A kép klikkre megnő és a post írásakor fentlévő kezdőlap látható rajta

Az igazán érdekes élmény az, amikor az ember konkrét cél nélkül böngészi a zenéket. Ebben a Store nagyon partner. Minding vannak különböző Featured albumok, Top listák, ismert emberek által összeállított hallgatni valók. Vicces azt nézegetni, hogy pl. Madonna mit hallgat. Röviden még az is oda van írva, hogy melyik számot miért szereti az adott celebrity. Elindulhatunk műfaj szerint is, rákattintunk a Jazz-re, rögtön bejönnek a legfrissebb megjelenések, az iTunes által összerakott essential listening-ek, legnépszerűbb dalok és albumok. Természetesen minden számba belehallgathatunk, és azt is látjuk az Amazon-hoz hasonlóan, hogy akik az adott számot megvették miket vettek még meg. Az egész élmény nagyon magával ragadó, órákig lehet böngészni és hallgatni mindenfélét. Picit hasonló az érzés, mint amikor először találkoztam az Internettel, és egyszerűen nem lehetett abba hagyni a böngészést, mert mindig volt valami érdekes ahova lehetett klikkelni. Nagyon nagy pozitívum, hogy lehetőség van egyes számok megvásárlására. Nem kell feltétlenül az egész albumot megvenni. Ez gyakran nagyon fontos szempont, hogy egy albumon a LÉNYEGET pár száz forintért meg lehet vásárolni, míg itthon a CD belekerül 4-5000 Ft-ba. A zenebolt természetesen elképesztő mennyiségben tartalmaz hangos könyveket is. Én a Star Trek: Spock Vs. Q c. hangos regényt vásároltam meg amint megláttam a címét. A könyvet Leonard Nimoy a Spock-ot alakító színész olvassa fel. Királyság.

 Filmek és sorozatok

A legtöbb ma Amerikában futó sorozat fent van az iTunes-on. Tudunk venni az egész évadra szóló season pass-t, vagy egyesével is tölthetjük a részeket. A részek minősége felülmúlja a torrentezett sorozatokét, kb. DVD minőséget kapunk. Ugyan ez igaz filmek esetén. Ha rendelkezünk Apple TV-vel lehetőségünk van HD-ben is letölteni/kikölcsönözni a filmeket. Sajnos egyenlőre ez a funkció gépről nem elérhető.

Dr. Horrible's Sing Along Blog-ra vásároltam season pass-t. Ott figyel a mindhárom rész az iPhone-on. It's hilarious!

Alkalmazások

 Az iTunes Store ezen része már Magyarországon is hivatalosan elérhető. 800 db és folyamatosan bővülő applikáció közül válogathatunk kedvünkre. Nem lennék meglepve, ha ez a szám 1 év múlva már 8000 környékén mozogna. Itt találhatunk ingyenes alkalmazásokat is, pl. a fénykardos progit, vagy a számítógépen futó iTunes-t iPhone-ról vezérő Remote alkalmazást. A telefonon keresztül vásároltam meg az általam sokat használt mérték és valuta váltó alkalmazást 0.99 USD értékben. A vásárlás telepítéssel együtt 30 másodpercet vett igénybe.

 Az Applicaton Store és a Music Store Wi-fi hálózat közelében iPhone készülékről is elérhető és használható. Az iPhone-os Store is nagyon ki van találva. Sokszor kapom azon magam, hogy egy kávé közben csak böngészem a zenéket a telefonon és hallgatok bele mindenféle számba.

Árak

 Lássuk akkor tehát, hogy átlagosan mennyibe kerülnek a dolgok az iTunes Store ban:

Zeneszám 0.99 USD - Teljes album 9.99 USD

Sorozat rész 1.99 USD - Sorozat évad (season pass) 25-35 USD

Film kölcsönzés 3.99 US - Film vásárlás 14.99

 Ha ezeket az árakat átszámítjuk a mai 140 forintos dollár áron, akkor még nem is kell hozzávenni az amerikai jövedelem viszonyokat, hogy rájöjjünk 1400 forintért egy legálisan megvásárolt legújabb album igen jó ajánlat. Amerikában 15 dollár egy mozijegy, ennyiért miénk is lett a film, legálisan.

 A Store használata pofon egyszerű, és igen pozitív felhasználó élmény. A felület szép, könnyű eligazodni. Mindig van az oldalon valami figyelem felkeltő dolog, ahova az ember tovább klikkel, hallgat, néz vásárol. Valódi felhasználó élményről beszélhetünk. Az megvásárolt termékek szinkronizálása iPhone-ra vagy iPod-ra pofon egyszerű, minden magától értetődik. Kompakt, átgondolt, jól kitalált rendszer.

Hogyan lehet neked is ilyen?

Egyenlőre azt mondanám, hogy egy zártkörű beta szolgáltatás van a Digitalbridge-nél, ahol a dolog úgy működik, hogy az ő általuk adott bankkártyára mennek a vásárlások, és azt utólag térítik meg a kedves delikvensek. Ez meghívásos rendszerben megy, azaz a megívó felel a meghívottért, hogy utólag kifizetik a vásárlásokat. Ha nem fizet a meghívott, mindketten repülnek. Ha úgy érzed érdekel a dolog és meg tudod győzni Jofkov-ot, hogy megbízható vagy írj neki a digibridge@gmail.com címre.

 A postot a Digitalbridge támogatta. Köszönjük nekik.

 


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr7587098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Thingol- · http://iTouch.hu 2008.07.27. 00:09:04

az app store ingyenes alkalmazásait el lehet érni itthonról is legálisan, ha valakit érint.

még pár év és jön az itunes store hozzánk is :)
süti beállítások módosítása