Utolsó kommentek

  • Rio Arnett: Klassz az oldal, jó, hogy sok minden egy helyen megvan. Csupán figyelmetekbe ajánlanék egy oldalt,... (2012.05.27. 11:03) Sorozatokról röviden
  • DeadBodiesEverywhere: Szia, megvettem a kártyát, szétvágtam microsim -nek, beraktam az Ipadba, szépen működik, A forgal... (2011.02.02. 19:08) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Elég szarul van leírva, és az eladók sincsenek a toppon általában. A csomagokat is a 3000-ből vesz... (2010.12.29. 00:55) Mire jó az iPad?
  • DeadBodiesEverywhere: Értem. Vhogy nekem ez a csomag és 5ft/MB nem jött át mint különbség. Azt hittem h rátöltöm a 3000... (2010.12.28. 23:10) Mire jó az iPad?
  • Dewla: Hi, Nem így működik. A ReloadNet-nek két féle működési lehetősége van. Rakszr rá mondjuk 5000 ft-... (2010.12.28. 06:55) Mire jó az iPad?
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Nike+

Konnektor.org - Dewla Blog Podcast

Nincs megjeleníthető elem

Podcast Feed


All time favorites

Star Trek: Voyager, DS9, TNG
Buffy
Angel
Veronica Mars
Firefly
Sopranos

Kávézás otthon

2008.06.04. 16:16 Dewla

Egy ideje már akartam írni erről a témáról egy bejegyzést, mert végülis a kávéfőző is egy otthoni gadget. A kávé élvezete és a bor élvezete között jó analógiát lehet felállítani. Egyszer abból a szempontból, hogy a bort fogyasztók közt megtalálhatóak olyanok akik nem igénylik különösebben a minőséget, jó nekik a kisfröccs a kannás borból, és van a másik véglet akiknek több száz üveges gyűjteményük van, órákig képesek évjáratokról és fajtákról beszélni, és olyan szavakat használnak közben mint "a szájpadlás felső részén érezhető enyhe áfonyára emlékeztető utóíz". A nagy tömeg persze ezen két véglet között helyezkedik el valahol. A kávézással ugyan ez a helyzet, van akinek elég reggel egy gyors Nescafé, de van aki a kézi karos mechanikus gépével törekszik a tökéletes főzetre, és percekig képes elemezni a kávé tetjén lévő krém textúráját. A bor-kávé párhuzam nemcsak az élvezetére, hanem az alapanyagokra is igaz, bár talán annyi féle kávéból nem választhatunk, mint borból, a különböző kávék között hatalmas különbség lehet. A kávézásnál a borozáshoz képest bejön még egy faktor, mégpedig a gép, ami ráadásul alapvetően határozza meg a kávé minőségét. Azt kijelenteném, hogy az, hogy valakinek nincs igénye a drága/minőségi borra, vagy számára nem bír jelentőséggel a nescafé és egy frissen őrölt kávé közötti különbség azt én nem tartom negatívumnak. Őt ez egyszerűen nem érdekli annyira, mint másokat. Mindenkinek meg vannak azok a területek amik érdeklik és ahol tudja értékelni a minőséget. Legyen szó számítógépekről, autókról, borokról, órákról, bélyegekről, régiségekről. Engem nem tud lázba hozni egy kora barokk bronzszobor, mást meg egy csésze Jamaican Blue Mountain hagy teljesen hidegen. Én a kávét legtöbbször tisztán cukor és tej nélkül iszom. Elképzelhető, hogy ez az oka annak, hogy jobban érzem kávé és kávé közti különbséget. Aki általában felönti a kávéját 2 deci tejjel és rak bele két kockacukrot, annak jóformán mindegy milyen kávét iszik, nem fogja érezni a különbséget.

Miután ebben a bejegyzésben az otthoni kávé készítés különböző lehetőségeit próbálom meg bemutatni.

Talán a legegyszerűbb és már a bevezetőben is említett lehetőség az instant kávék fogyasztása. Nem is kell hozzá gép, csak a kávé és víz vagy tej. Van egy jellegzetes mellékíze ezeknek a kávéknak, a drágább fajták íze meglepően kellemes tud lenni (főleg ha belegondolunk, hogy egy por feloldása vízben mennyire távol van a frissen őrölt és főzött kávétól). Ha kevés forró vízbe tesszük, még krém is varázsolódik a kávé tetéjére, amiért elismerést érdemelnek az élelmiszereket fejlesztő mérnökök. Előnye még, hogy nem kell hozzá semmilyen berendezés, viszont a kávé maga kimondottan drága, valamint nyilván belekerül egy csomó nem természetes anyag.

Az otthoni gépek két nagy csoportra bonthatók, az egyik a bolti kávéval működők, a másik a patronos vagy kapszulás rendszerűek. Kezdjük az elsővel.

Az első és legolcsóbb lehetőség a kedvező árú karos gépek. Itt fontos megjegyezni, hogy a kávé készítésének optimális folyamata az, hogy a 92-96 fokos (tehát még nem forrásban lévő!) vizet  a gép átnyomja a kávén, és ami kifolyik azt isszuk meg. A forró víz a kávén történő átpréselésének a következménye a kávé tetején képződő krém (crema), ami a jó eszpresszó egyik ismérve. A legolcsóbb gépek egyszerűen a forró gőzt préseli át a kávén, ami kicsapódik és abból lesz a kávé. Ezzel az a baj, hogy a gőz túl meleg, és őrölt kávét megégeti ami egy nagyon rossz, keserű ízt ad ezeknek a kávéknak. Éppen ezért a karos gépek közt is nagy a szórás. Létezik gép már pár ezer forinttól felfele egészen több tízezerig. Ami itt közös az, hogy a gépbe darált kávét kell tenni, ráhúzni a kart, és a víztartályban lévő vizet lefőzi a gép. A kávé erejét a karba tett kávé mennyiségével, illetve a tartályba töltött víz mennyiségével tudjuk szabályozni. Ma Magyarországon a legtöbben ilyen géppel rendelkeznek, ennek elsősorban anyagi oka van. A gépek minősége nagyban meghatározó, volt szerencsém olyan karos géphez amiből semmilyen kávéval nem tudtam jó kávét kicsikarni, de pl. a szüleim ilyen rendszerű gépe egész tisztességes kávét készít. A kávé minősége szempontjából vízválasztó tényező, hogy frissen őrölt, vagy előre őrölt kávéból készül e az italunk. Az kávé előre történő őrlése azért nem szerencsés, mert az őrölt kávéban nemkívánatos oxidációs folyamatok indulnak el. Bár a legtöbb őrölt kávét vákumcsomagolásban árulják, a felbontást követően a vákumot nem tudjuk reprodukálni így másnapra-harmadnapra már egy gyengébb minőségű kávé lesz a végeredmény. A 250g-os csomag 30-35 főzetre elegendő, ami akár hetekig is eltarthat. A karos gépek esetében úgy javítható az eredmény, ha veszünk a gépünk mellé egy kávé darálót, és nem őrölt kávét veszünk, hanem a szemes kávét közvetlenül a főzés előtt daráljuk meg. Ez persze elég macerás művelet, de ismerek olyat aki nem lusta ehhez. Egy mondat erejéig meg kell még említenem az un. amerikai vagy filteres kávéfőzőket, amelyek inkább a tengerentúlon, Amerikában hódítanak. Ezek produkálják azt az jellegzetesen íztelen amerikai hosszú kávét amit itthon a Mekiben (nem McCafé!!!) "élvezhetünk". Meg ezzel rohangásznak mindig az amerikai filmekben a pincérnők, alig várva, hogy utántölthessék a bögrét.

A következő nagy csoport az automata gépek világa. Automata gépen én azokat a készülékeket értem, amelyeknek megdarálják, majd automatikusan megfőzik a kávét. Ezek a gépek roppant kényelmesek, bekapcsoljuk, megnyomunk egy gombot, és jön a kávé. Általában gombokkal állíthatjuk be kávé mennyiségét is a legrövidebb presszótól egészen a hosszú kávéig. A gépek árai 60.000 Ft körül kezdődnek, és valahol 3-400.000 környékén vannak a legprofibbak. Lássuk mire figyeljünk ha automata gép vásárlására adjuk a fejünk. Az egyik ismérv a gép által használt nyomás. Ez a nyomás amivel a gép a forró vizet átpréseli a kávén. Minél nagyobb ez a nyomás annál finomabb krémesebb lesz a kávé. 15 bar-tól indulnak a gépek, jobb gépek 18 baros teljesítménnyel rendelkeznek. A másik fontos szempont a daráló kések anyaga. A legtöbb gépben fémkések őrlik a kávét, ami azért nem a legszerencsésebb, mert a frissen őrölt kávé először ezekkel a fém késekkel érintkezve magába szívhatja ezt a fémes ízt, lerontva ezzel a produktum ízét. Ezen kívül mindenki igény szerint számos további extrával felszerelt gépet is választhat. Fontos szempont lehet még, hogy a gép saját maga tisztítsa a belsejét, mert az ilyen automata gépek belsejét nem fogjuk minden kávé után tisztítani, valamint rendelkezzen automatikus vízkőmentesítő programmal is. A vízkő ezeknek a  gépeknek nagy ellensége, ha nem tudjuk hatékonyan vízkőteleníteni, akár tönkre is mehet a gép. Ha a gép tud őrölt kávéból is főzni, az azért jó, mert akkor őröltből tarthatunk otthon koffein menteset, ha este is szeretnénk inni egy kávét.  További kényelmi extra lehet a csészemelegítős, világított tálca, érintőképernyő, digitális kijelző. Aki a tejhabos latte machiatót, vagy cappuccinót szereti, az vásárolhat olyan gépet is, amely a víz és a szemes kávé tartón kívül tejtartóval is rendelkezik, és egyetlen gombnyomásra készíti a tejhabos italokat. Aki a design híve, választhat konyhabútorba épített megoldásokat is. Én csak egy ilyen típusú gépet próbáltam ki egy Delonghi márkájút, de tejhabja elég kiábrándító volt. Inkább meleg buborékos tejnek nevezném.

Számos automata gép kávéját kóstoltam meg, és azt kell, hogy mondjam, nem szabad névtelen terméket venni, borzalmas kávét csinálnak. Nézzünk legalább annak utánna, hogy a gépen belül található főző egységet ki gyártja, hiszen ez a gép lelke. Én hosszas gondolkodás után ezt a Solac gépet vettem magamnak. Azért mertem a háztartási gépeiről igen, de kávéfőzőiről kevésbő ismert cég termékét megvenni, mert a kávéfőző egységet a patinás nevű Bianchi gyártja, és a paraméterei is nagyon jók (18 bar, kerámia kések, érintőképernyő, csészemelegítő). A tejgőzölőjével nem vagyok maradéktalanul elégedett, de épp ma szereztem be a direkt ehhez a géphez kitalált Cappuccinator kiegészítőt, reméljük ez javít a helyzeten. Az itthon is beszerzhető ajánlott márkák közé tartozik elsősorban a Saeco, a Jura, a Krups, és a Gaggia.

Egy teljesen másik iskola a kapszulás-tabláttás gépek piaca. Itt a modell úgy néz ki, hogy veszünk egy gépet relatíve olcsón, amibe általában a gép gyártójától vásárolhatunk kapszulákat, és a gép ezekből a kapszulákból készíti el a kávét. A gép mint említettem relatíve olcsó, de ez azért van, mert a gép megvásárlását követően csak az adott cég kapszuláit tudjuk vásárolni, és mivel ezek a gépek mással nem működnek, ezért kvázi "röghöz vagyunk kötve".  A cégek meg a folyamatos patroneladáson megkeresik a magukét. Ezekhez a készüllékekhez a patron olyan 80-90 Ft/db környékén van, ami az igen kiválló minőségű (pl. Illy) szemes kávék ft/csésze áránál is magasabb (kb. 65 Ft/csésze). Hazánkban a három legnagyobb ilyen rendszer a Nespresso, a Senseo, és a Lavazza. Én már mindhármat próbáltam. A Senseo szerintem felejtős, mert a belevaló patron hasonlít a tea filterhez, ami azt jelenti, hogy a kávé nem vákumban létezik a fogyasztásig. Egy nagy hipermarketben kostóltatták meg velem, és nagyon nem ízlett. A Lavazza-val már jobb a helyzet, itt van olyan konstrukció is, ahol a gép ingyen van, ha valaki vállalja évi x patron megvételét (tisztára, mint a mobilszolgáltatók). A Lavazza patronos kávék elég finomak, bár a választék kissé korlátozott, csak pár fajta kávéjuk van. A számomra legszimpatikusabb ilyen fajta a megoldás az a Nespresso. A gépeik szépek, és bár a patronok nem olcsók (89 Ft) azt kell, hogy mondjam igen kiválló kávét állítanak elő ezek a kis gépek. A titok abban van, hogy légmentesen zártak a patronok, és a gépek 19 bar (!) nyomással pumpálják a kávét. A választék is kellően nagy, 10 fajta patronjuk van, mindegyik más színű. A gépek 30.000 Ft környékén indulnak, de a cappuccino készítős csoda az 100.000 Ft környékén van. Az optimálisnak tűnő választás a képen látható Cube, ára 45.000 Ft. A legolcsóbb modellel ellentétben itt már kiválaszthatjuk, hogy rövid vagy hosszú kávét kívánunk inni, van benne csésze tartó, és a kis tálkát felhajthatjuk így biztosítva helyet a nagyobb csészéknek.

Összességében a probléma ezekkel a patronos rendszerekkel, hogy bár finom kávét készítenek, az áruk drága, és a patronok beszerzése sem annyira mindennapos, mint a szemes vagy őrölt kávé. A gyártó cégtől kell rendelni, x darab után ingyen kiszállítják y munkanapon belül, de macera van vele ahhoz képest, hogy szinte minden élelmiszerboltban van valamilyen kávé. A változatossággal is lehet probléma, hiszen a Nespresso impresszív 10 különböző féle patronja sem veheti fel a versenyt a szemes kávék több százra rúgó választékával. Ezzel együtt nem tartom rossz választásnak a Nespresso gépeket, aki mindig finom kávét akar inni, nincs kedve kísérletezni a különböző kávéfajtákkal, egy kompakt és design-os gépre vágyik, annak ideális választás lehet. Aki picit jobban el akar merülni a különböző kávék rejtelmeiben az jobban teszi ha egy automata gépet szerez be.

A gépek felsorolásában csak addig mentem el, ameddig az én ismereteim terjednek. A kávéivás "auidofiljei" lenézik az automata gépeket, mint a high-end hifisek a  digitális CD-ket. Az a világ számomra ismeretlen, én teljesen boldog vagyok a "good coffee at my fingertips" érzéssel. Fontos a jó kávé reggelente, de ne kelljen külön szertartást elvégezni egy finom csésze feketéért.

Utóiratként íme egy lista azokról a szemes kávékról amelyeket én finomnak talátam eddig: Illy, Farger, Davidoff Grand Cru, szinte valamennyi Starbucksban kapható kávé., az Aréna Plázában lévő Tschibo bolt kávéi

Amikben csalódtam: Lavazza Oro, Café Frei, Douwe Egberts Omnia





19 komment

Címkék: más

A bejegyzés trackback címe:

https://dewla.blog.hu/api/trackback/id/tr66503619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wice 2008.06.05. 18:42:38

"Aki általában felönti a kávéját 2 deci tejjel és rak bele két kockacukrot, annak jóformán mindegy milyen kávét iszik, nem fogja érezni a különbséget."

szerintem ez tevedes, v purista sznobizmus. en pl hatarozottan erzem a kavek kozotti kulonbseget, de _csak_akkor_, ha van benne tej (v meginkabb tejszin) es cukor. ha nincs, akkor a keseru iz miatt egyszeruen nem tudok semmi masra koncentralni. hasonlo a helyzet a teakkal is, azoknal is szuksegem van a cukorra, anelkul csak a szaraz levelizt erzem, cukorral viszont ertekelni tudom a kulonbseget pl egy sencha, egy oolong formosa es egy lapsang souchong kozott.

ja, es szemben a purista sznobokkal, nekem semmi eloiteletem nincs azokkal szemben, akik tisztan szeretik a kavet v a teat, es eszembe se jutna azt mondani, h aki ugy issza, annak tokmindegy.

Susmara · http://mara.z8.hu 2008.06.05. 18:46:21

A nem megkülönböztetése a minőségi bornak, v kávénak nem feltétlen érdektelenséget tükröz. Személy szerint se a bort, se a kávét nem szeretem, (hiába érdekelne) és pl kávénál a cél érdekében (koffein) teljesen mindegy mit húzok le fintorogva gyorsan, h hasson:D Bornál egy-két paramétert tudok, ami általában jólesik, ha arról van szó, de magamtól nem iszom, és pláne nem ásom magam mélyen bele.

ifa 2008.06.05. 19:36:45

Köszi az összefoglalót! Asszem nekem a patronos lesz, nem iszom naponta kávét, de ha néha iszom akkor szeretem a finomat. Egyszer kóstoltam egyet, de a kis patron miatt gagyinak tűnt és így nem tudtam odaadással szűrcsölni.

Melyiket tartod az automaták közül a legjobbnak. Saecot ittam legtöbbet (normál alapanyagú kávéval) nekem az eddig bejött.

Anyóséknak van egy beépíthető, azaz a főző mellett ott van beépítve a daráló is. Nekem az nem tetszik, jól néz ki, de ha már ennyire manuális akkor inkább legyen könnyen tisztítható. És jó kávét se ittam még náluk!

A tiéd mennyi volt?

Agent Bauer · http://www.randomstreet.net 2008.06.05. 19:41:49

Hát, én nem szeretem a kávéd, de ez az összefoglaló, nekem, kívülállónak felettébb impresszív és érdekes volt :-)

Agent Bauer · http://www.randomstreet.net 2008.06.05. 19:43:29

Hát, én nem szeretem a kávéd, de ez az összefoglaló, nekem, kívülállónak felettébb impresszív és érdekes volt :-)

prezzey · http://www.prezzey.net 2008.06.05. 20:09:49

Ezek mögött az ízlésbeli különbségek mögött egyébként élettani különbségek is lehetnek, vannak akik másként érzik a keserű ízt.
en.wikipedia.org/wiki/Supertaster

Dewla · http://dewla.blog.hu 2008.06.05. 20:33:29

wice, ezennel megkövetlek, és elnézést is kérek. A közvetlen közelemben eddig olyan emberek voltak, akik azért cukrozzák és tejezik a kávét, mert nem szeretik az ízét, de kell a koffein. Jó, hogy megírtad, hogy van akinek pont azért kell a cukor teába-kávéba, mert pont így tudja értékelni a különbségeket.

Susmara az érdektelenséget nem negatív jelzőként értettem, hanem hogy valakit csak egy bizonyos szintig érdekel. Én sem vagyok egy nagy borász, valahogy úgy vagyok vele mint te, de abszolút megértem akik durván fanok.

Ifa: autómaták közül talán a Jura-ról mondanak a legtöbb jót, meg a Saeco-ról ahogy te is írtad. Beépítetteknél valóban az a baj, hogy a designért kérik el a pénzt, a kávéfőző minősége pedig másodlagos. Patronosok közül egyértelműen Nespresso, Mammut Saturnban lehet kóstolni. Nekem Solac van, 140-160 között lehet látni ezt a CA4815-ös típust. Ugyan ilyen tudású Jura v. Saeco az már a 300.000-es kategória.

wice 2008.06.06. 09:18:52

semmi gond, ha tul elesen fogalmaztam, az amiatt van, mert talalkoztam mar olyannal, aki, amikor megtudta, h en tejjel es cukorral szeretem a kavet, kijelentette, h "nem ertem, hogy lehet ezt kavenak hivni".

a nespresso amugy telleg jo cuccot foz, es gecijol neznek ki a gepeik, akit erdekel, az operahazzal szemben van egy nespresso bolt, ahol ingyen lehet kostolni. az az egy bajom vele, h felek, mi lesz, ha veszek egy ilyet, es monnyuk ket ev mulva ugy dontenek, h nem veszik elegen (akar csak itt magyarorszagon), es jol abbahagyjak a patronok terjeszteset. ha lenne a patronra vmi altalanos szabvany, mindenki jol jarna vele.

az, h egy csesze ugyanolyan minosegu kave kb ketszer annyiba kerul igy, mint hagyomanyos automata daralos kavefozovel, nem feltetlenul kell, h szempont legyen. ha vkinek pl a gyorsasag, a konnyu kezelhetoseg es karbantarthatosag fontos, tovabba nem iszik nagyon sok kavet, akkor valszleg jobban jar egy olcso gep/draga adag parositassal, mint egy draga gep/olcso adaggal. monnyuk ezt ki kene szamolni pontosan. olyan ez, mint a pc vs konzol tema, a konzol kb harmadaba kerul egy megfelelo gamer pc-nek, de a jatekok kb ketszer annyiba kerulnek ra, tehat aki nagyon sok jatekot vesz, annak a pc jobb valasztas, aki kevesebbet, annak jobb a konzol.

Dewree 2008.06.09. 08:45:16

Egésszen lenyügöző a szakszerű összeállítás a kávékról.A sex&Ny-ot az értékelésed miatt nem nézzük +.

dago 2008.06.11. 15:56:28

a Tchibo mar iden be akarta hozni a kapszulas rendszert.
ez atcsuszott 2009 januarra. en megkostoltam, es van olyan finom, mint a nespresso. a gep kb. 20e Ft lesz, a kapszula kb 65Ft/db. valoszinu olasz porkolesu exclusive vagy davidoff lesz benne, es a kapszulakat lehet kapni minden hiperben.
a nespresso isteni es annyival tud többet, hogy szebb es nagyobb az izvalasztek.

ez amolyan elerheto-premium a nespresso szuper-premiumaval szemben.

Dewla · http://dewla.blog.hu 2008.06.11. 22:33:47

Igen, jogos a Tschibo kimaradt, pedig az Arena Plazaban mar lehet is kapni a kapszulás cuccukat a Tschibo boltban. Kimardtak egyébként még az olyan kávéfőzők is, amikor forró vízbe bele a darált kávé, aztán szűrőt lepaszírozol a vizen.

ProZsolt 2008.11.22. 16:50:33

Tudom elég régi a poszt, de egy nagyon fontos dolgot kihagytál, ez pedig a régi kotyogós kávéfőző.
Szerintem az egyik legjobb típus. Az íze összese hasonlítható a mostaniakkal,esetleg, a drága automatákkal. Igaz mostanában jó kotyogósat találni szinte lehetetlen.

sbalazs75 2010.08.26. 08:32:03

Szia Dewla,

bár nagyon régi a post és nem is annyira tartozik ide, de hátha tudsz segíteni!
Nekem is Solac CA4815 típusú gépem van.
2 dolog zavar és sehol nem találok rá válaszokat.
Az egyik, hogy a zacc tároló mindíg úszik a vízben, ez normális ennél a típusnál?
A másik, hogy elég lassan jön le a kávé és nem is egyenletesen. Búg egy kicsit majd elhalkul, ezután csöpög egy kicsit, majd kicsit megint búg aztán kicsit folyik, majd megint nem, és ez így megy. Olyan érzésem van mintha nem lenne meg a 18 bar nyomás. Lehet ez?
A drálót próbáltam tekergetni darálás közben de nem igazán érzékelek változást.
Neked mi a tapasztalatod ennél a típusnál?
Köszi a segítséget!

Dewla · http://konnektor.org 2010.08.26. 09:20:55

@sbalazs75:

Helló!

Először is abszolút ide tartozik :)

A gépről. Összességében el kell mondanom, hogy szerintem rossz vétel, aki megkeresett a témában senkinek sem ajánlottam. Papíron jók nagyon a tulajdonságai, egész jó kávét főz, de maga a gép és az általa nyújtott szolgáltatások rossz minőségűek.

Kb. három éves 3500 körüli főzött kávéval, most a gép, és 5-6x volt szervízben. Többször folyt alul, ilyenkor tömítéseket cserélték. Egyszer elromlott a daráló motor, 3 hónapig vártam az alkatrészre, legutóbb úgy romlott el kb. 1 hónapja, hogy belülre folyt a kávé a zacctartályba nem a csészébe. A tejhabosítója még a Cappucinatorral is lényegében használhatatlan. Ha beadja a kulcsot kizárt hogy újra Solac-ot válasszak.

A te problémáiddal kapcsolatban:

Az én tapasztalatom az, hogy ha a kávé mennyiségét az érintőképernyőn 7g-ra (egy kávészem) állítóm, akkor jóval kevésbé, sőt egyátalán nem lesz nekem vizes a zacctartály.

Ha ez nem válik be, akkor próbáld meg lemérni, hogy valóban kiadja e a beállított vízmennyiséget (tehát ha pl. beállítod hgoy 125ml-legyen a hosszúkávé akkor valóban annyi csorog e ki). Ha kevesebbet ad ki, akkor a többi belül folyik ki és ezért lesz vizes a zacctartály. Nekem is volt ugyan ez, szervíz lett a vége.

Az egyenletlen folyás lehet még vízkő is, próbálj meg egy soron kívüli vízkőtelenítést.

A kávé őrlési finomságának állításánál én egyszer főztem egyet az egyik végállásban (még amikor megkapta), egyszer a másikban és amelyik jobban ízlett (nem volt valóban túl nagy különbség) azon hagytam azóta is.

Ha tehetném most Jura ENA-t vennék.

sbalazs75 2010.08.26. 11:48:18

Köszi szépen a választ!

A géppel eddig kb 20 adag kávét főztem le, szóval nem hinném hogy vízköves lenne, de ki tudja...
Kipróbálom amit tanácsolatál délután. A kávé íze valóban nem rossz, de nem mindíg ugyanolyan.
Mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy előszőr nem darálás közben tekergettem a gombot. Azzal okozhattam valami galibát? Tulajdonképpen nem értem miért csak darálás közben állítható, illetve ha nem daráléás közben eltekerem akkor utána a relatív pozíció számít vagy az abszolút? Mivel ugye fingom sincs hogy állt a tekerő eredetileg :)
Ezek szerint azért még neked is megvan a ketyere.. Nekem ez az első komolyabb főzőm ezért nem tudtam semmihez sem hasonlítani, csak a leírásokból és tapasztalatokból építkeztem. A
A Te leírásod is nagyon sokat segített és sok jó ötletet adott!

sbalazs75 2010.08.26. 16:33:54

Na tessék, hazajöttem és 2 kávét főztem le és megkaptam a kis háromszögecskét és sípolást:)
A víz egyébként se a kávéba nem folyt ki se a zacctartályban, nincs több víz annyival...
Gyanítom hogy valami dugulás lehet, nem?
Szuper! :)))

Dewla · http://konnektor.org 2010.08.26. 16:36:47

Szerintem az egész egy alapvetően megbízhatatlan konstrukció, viszont a szervizesek a Klauzál téren rendesek.

sbalazs75 2010.08.26. 16:54:53

Az vígasztal, hogy eme rövid élete alatt egyszer sikerült vele egy olyan kávét főznöm, hogy elaléltam teljesen :)))
De sajnos csak egyszer....
Köszi az infókat, akkor megy a szervízbe.
Lehet ott is hagyom és oda járok majd kávézni :))))

Sword 2010.12.27. 19:16:04

Nekem bejött a senseo.
A patronos nekem túl drága, ehhez meg 40-50Ft-ból kijön egy adag. Az őrölt kávét felbontás után dobozban tároltuk eddig is, tehát sajnos úgy is levegőn van, így ez a filteres dolog nálam nem oszt, nem szoroz. Ami a legfontosabb: A látszat ellenére nem vagy röghöz kötve! Már több gyártó is kínál hozzá kávépárnát és a DE-nek is rengeteg fajtája van (dark, mild, latte, capuccino, csokis, stb stb)
Kapni hozzá tea feltétet és spéci feltéttel bármilyen őrölt kávét beletehetsz!
süti beállítások módosítása